ŠTA ĆE BITI SA MALENIM SIMBOM IZ BUDVE: Vlasnici namerno pustili LAVA kad su čuli da se TRAGA za njim?
Lav, Foto: Printscreen/Faebook/Alexandar Dragicevic

STOP KRIJUMČARENJU

ŠTA ĆE BITI SA MALENIM SIMBOM IZ BUDVE: Vlasnici namerno pustili LAVA kad su čuli da se TRAGA za njim?

Sumnja se da su ljudi, koji su nelegalno prokrijumčarili životinju, namerno pustili lava u prirodu kada su čuli da se za njima traga

Objavljeno:

Ceo region je odahnuo kada je juče u Budvi uhvaćeno odbeglo mladunče lava. Lavić je danima lutao naseljima, a za njim je bila organizovana intenzivna potraga. Lavić je pronađen u četvrtak u jednoj kući u izgradnji.

U potragu za lavom bili su uključeni predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore, aktivisti, volonteri, kao i biolozi iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić rekao je da je cilj te institucije da lav bude vraćen u prirodno stanište. Tome će, kako je rekao, težiti u narednom periodu. Nakon što je akcija uspešno završena, Aleksandar Perović iz Centra za proučavanje i zaštitu ptica Crne Gore (CZIP) kaže da niko nije navikao da traži lava po Crnoj Gori.

Govoreći u Jutarnjem programu TVCG o celukopnoj situaciji u vezi sa potragom za lavom, Gazdić je ispričao da su pre mesec dana dobili informaciju da se u Crnoj Gori nalazi lav u nelegalnom posedu.

- Ljudi nisu imali dozvolu ni za uvoz tog lava. Mi smo kod Ekološke inspekcije pokrenuli proceduru da se utvrdi gde se nalazi lav, ko je držalac i da se pokrene postupak - rekao je Gazdić, navodeći da niko nije verovao da u Crnoj Gori postoji lav.

Kaže kako veruje da su vlasnici lava, kad se pročulo da se traga za njim, životinju pustilil u prirodu, što je rezultiralo potragom.

Lav
foto: Printscreen/Faebook/Alexandar Dragicevic

- Akciju smo pokrenuli da zaštitimo lava, da podignemo medijsku kampanju kako bi ga sačuvali da ga neko ne odstreli ili da se ne desi neki neželjeni incident - rekao je Gazdić, navodeći da su pre 20-ak dana uhvatili ljude koji preko granice prenose ugrožene i retke afričke kornjače.

Sada imaju samo jedan cilj - da lava vrate u njegovo prirodno stanište.

- To je jako komplikovan posao, zahteva dosta vremena i papirologije, nadam se da ćemo uspeti u tome - rekao je Gazdić, navodeći da bi troškovi transporta mogu biti i više od 100.000 evra.

Po zakonu, kako je pojasnio, te troškove trebalo bi da snosi onaj ko je izazvao ovu situaciju.

- Mi ćemo već danas podneti krivične prijave i videćemo da se utvrdi ko je prokrijumčario lava u Crnu Goru - rekao je Gazdić.

Aleksandar Perović iz Centra za proučavanje i zaštitu ptica Crne Gore (CZIP) kaže da niko nije navikao da traži lava po Crnoj Gori, a cela situacija sa potragom za ovom životinjom desila se zbog nečijeg hira.

1 / 9 Foto: Profimedia

- Tako da koristite iskustva kroz ekologiju životinja, posebno mačaka koje su prisutne. Pored nas ogroman doprinos su dali meštani Podostroga, vatrogasci, policija je bila sa nama svake noći. To je bila akcija koja je srećom rezultirala da je pronađen lav i da je smešten na sigurnom mestu - rekao je Perović za RTCG.

Apeluje da se prestane sa krijumčarenjem ovakve životinjske vrste.

- Sve se ovo dešava zbog nečijeg hira pa se diže pola države da rešava situaciju. Ovome mora da se stane na put. Ovaj slučaj je pokazatelj nemoći države da se bori sa krijumčarenjem divljih životinja. Nadam se da se ovo više neće ponavljati. Brine me da ima još slučejva za koje se ne zna - kazao je on.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.