MATEMATIČKI ZADATAK IZ UDŽBENIKA RAZBESNEO RODITELJE: Pitaju se - "KOJI GENIJI IH PIŠU?!" PAZITE SAMO! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

koje je rešenje?

MATEMATIČKI ZADATAK IZ UDŽBENIKA RAZBESNEO RODITELJE: Pitaju se - "KOJI GENIJI IH PIŠU?!" PAZITE SAMO! (FOTO)

Neki smatraju i da bi trebalo napraviti jedan kvalitetan udžbenik i ne menjati ga godinama, sve dok se ne pojavi potreba zbog novog gradiva

Objavljeno:

Matematički zadatak koji se našao u jednom hrvatskom udžbeniku je, malo je reći, zbunio i iznervirao roditelje koji su zajedno s decom rešavali domaću zadaću.

"Marija čita knjigu za lektiru. Knjiga ima 82 stranice. U subotu je pročitala 33 stranice. U nedelju je pročitala 19 stranica više nego u subotu. Koliko još stranica Marija mora pročitati?", glasi zadatak iz udžbenika za drugi razred osnovne škole kojeg je objavila jedna majka na Redditu.

Dakle, Marija je pročitala 33 stranice + 52 nove što daje zbroj 85 - što je 3 stranice više od cele knjige, a pitanje glasi koliko joj je još ostalo!

Objava majke pokrenula je lavinu komentara, a javili su se i neki profesori matematike.

"Kao profesor matematike moram reći da je ovo samo deo zadataka kojima svedočimo u udžbenicima", piše i dodaje:

"Fun fact - u jednim udžbenicima imali smo dva tipa istoga zadatka (neki udžbenici imali su ispravljenu verziju zadatka, dok drugi neispravljenu, a udžbenik istu godinu imao na sebi). Tako da je nastala velika zbunjola u razredu."

Mnogi roditelji pisali su kako su udžbenici u našim školama zaista loši jer se svake školske godine, barem jednom, dogodi neka greška koja izazove raspravu u razredu, zbuni profesore i roditelje.

"Ja ne znam kakvi to geniji pišu, ni ko to proverava. U nekim vežbankama vidim napisane linkove od tri reda na koje bi učenici trebali ići, recimo da vide sliku. Pa isprintaj sliku, šta izvodiš? A da ne spominjemo sad te neke digitalne sadržaje kojima većina učenika nema pristup jer im treba kod, a kod vredi samo jednom. Znači dobiješ polovnu knjigu i ne može. Razumno bi bilo da se kod resetuje jednom godišnje, ali to je čini se komplikovan koncept", piše jedan Redditor.

Neki smatraju i da bi trebalo napraviti jedan kvalitetan udžbenik i ne menjati ga godinama, sve dok se ne pojavi potreba zbog novog gradiva.

(Espreso / Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.