TUGA! Iznenada preminuo profesor MARKO PETRAK
Ilustracija, Foto: Profimedia

SMRTNI SLUČAJ

TUGA! Iznenada preminuo profesor MARKO PETRAK

Dobio je priznanje za knjigu od značaja za unapređenje pravne struke zaklade dr. sc. Jadranko Crnić, posebno priznanje Hrvatskog kanonističkog društva za naučni doprinos na području kanonskog prava, godišnja nagrada mladim naučnicima i umjetnicima Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih naučnika u Zagrebu

Objavljeno:

Dekan zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Koprić jutros je objavio tužnu vest kako je juče iznenada preminuo Marko Petrak, redovan profesor Pravnog fakulteta u trajnom zvanju i predstavnik tamošnje Katedre za rimsko pravo.

Dekan Prava: Sudbina nam ga je prerano uzela

"Nastavnici i ostali zaposleni, kao i studenti Pravnog fakulteta će zadržati trajnu uspomenu na prof. dr. sc. Marka Petraka kao istaknutog nastavnika i svog dobrog kolegu", stoji između ostalog u objavi Pravnog fakulteta koju je podelio dekan Koprić.

Uz to je Koprić napisao: "Dragi Marko, duša nek ti nađe mir, a porodica utehu. Moje iskreno saučešće porodici, prijateljima, kolegama i poznanicima kolege i prijatelja kojeg nam je sudbina prerano uzela."

Cenjeni profesor sa značajnom karijerom

Marko Petrak studirao je i diplomirao na pravnim studijama Pravnog fakulteta te na studiju filozofije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu. Završio je i dve godine studija klasične filologije, s posebnim težištem na grčkom jeziku i književnosti. Magistrirao je građanskopravne znanosti te potom filozofiju na Univerzitetu u Zagrebu. Postdiplomski se usavršavao u medievistici.

Doktorirao je iz znanstvene grane rimsko pravo (2003.) na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zagrebu. Postdoktorsko se usavršavao u Centru za studije i istraživanja antičkih prava Sveučilišta u Paviji. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zagrebu predaje Rimsko privatno pravo kao obvezni predmet, nekoliko izbornih pravnih predmeta, kao i Latinski jezik za pravnike. Bio je gostujući profesor na Univerzitetu u Dubrovniku. Autor je četiri knjige te stotinjak radova iz područja rimskog prava i drugih pravnih grana te oko sedamsto stručnih priloga.

Bio je prodekan Pravnog fakulteta i zamenik predsednika nacionalnog Odbora za etiku u nauci i visokom obrazovanju. Predstavnik Zavoda za pravnu istoriju i rimsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bio je član znanstvenog veća Instituta za klasične jezike i književnost Latina et Graeca i nacionalni predstavnik pri Međunarodnoj asocijaciji za bizantske studije kao krovnoj svetskoj udruzi.

Bio je član uredništava više znanstvenih časopisa te glavni urednik Zbornika Pravnog fakulteta u Zagrebu, kao i recenzent.

Dobio je priznanje za knjigu od značaja za unapređenje pravne struke zaklade dr. sc. Jadranko Crnić, posebno priznanje Hrvatskog kanonističkog društva za naučni doprinos na području kanonskog prava, godišnja nagrada mladim naučnicima i umjetnicima Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih naučnika u Zagrebu.

Bio je oženjen i otac dvoje dece.

Bonus video:

01:35

KURIR NA MESTU NESREĆE NA PIJACI STARI MERKATOR: Čuo se jak prasak i vriska! Bilo je mnogo krvi

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.