UMRO IVAN ČIZMIĆ, TUGA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

U 88. GODINI ŽIVOTA

UMRO IVAN ČIZMIĆ, TUGA!

Autor je nekoliko zapaženih monografija o hrvatskoj prekomorski emigraciji iz SAD, Kanade, Australije i Novog Zelanda

Objavljeno:

Ivan Čizmić, istaknuti istoričar hrvatske emigracije, iznenada je preminuo u Zagrebu u 88. godini, javila je u utorak Hrvatska matica iseljenika.

Dr Ivan Čizmić (Zadvarje, 28. avgusta 1934. - Zagreb, 9. januara 2022.) završio je Klasičnu gimnaziju 1953. u Splitu, a diplomirao je istoriju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1959. godine, a doktorirao 1973. godine s. disertaciju o južnoslovenskom emigrantskom pokretu u SAD i stvaranju jugoslovenske države 1918.

Završio je i studije prava u Zagrebu 1963. godine kada je započeo akademsku karijeru kao univerzitetski predavač kao asistent na Fakultetu nauka i umetnosti. Pravo u Splitu. Nakon što se trajno preselio iz Dalmacije u Zagreb, od 1964. radi u Hrvatskoj matici iseljenika, predaje na raznim simpozijumima i naučnim kongresima.

Učestvujući u institucionalnoj izgradnji javnih institucija u našoj zemlji koje se brinu o spoljnim migracijama iz Hrvatske od 1988. godine je naučni savetnik u Institutu za migracije i narodnosti, a od 1993. u Institutu društvenih nauka „Ivo Pilar“, gde je bio je naučni savetnik emeritus.

Autor je nekoliko zapaženih monografija o hrvatskoj prekomorski emigraciji iz SAD, Kanade, Australije i Novog Zelanda, kokreator nekoliko sociokulturnih migrantskih kompendija sa fascinantnim leksikografskim prilozima i autor skoro pet stotina originalnih naučnih radova o spoljnim migracijama Hrvati rasuti po brojnim časopisima.zemlja i inostranstvo.

Istraživačku karijeru započeo je u Iseljeničkom istorijskom odeljenju Matice, sa kojim nije prestajao da sarađuje kao spoljni savetnik, dajući savete i pisanje za časopis Matice i Hrvatski iseljenički zbornik.

Kao jedan od ključnih savetnika, posredujući u životu hrvatskog naroda izvan domovine tokom turbulentnog 20. veka, jedan je od tvoraca „Leksikona hrvatskih iseljenika i manjina“ (2020.), uporno tumačeći to iseljavanje iz Hrvatske je neizostavni deo naše istorije civilizacijskog i kulturnog nasleđa.

Pored prestižne Godišnje nagrade za znanost (2005) Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, nosilac je odlikovanja za znanstveni rad Reda Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića ( 1999) i niz drugih stručnih nagrada.

"Kao član raznih stručnih komisija pri Matičinim iseljeničkim projektima i manifestacijama, oduvek je bio vrijedan savetnik i nepresušan izvor znanja. Njegove stručne ocjene, širina intelektualnih interesa i suvereno kretanje kroz beskrajna prostranstva hrvatskog kulturnog krajolika", dodaju.

Bio je kompetentan istraživač kulturnih praksi migranata sa ovih prostora i istančan poznavalac modernih društvenih i kulturnih procesa u hrvatskim zajednicama.

Čizmić je, navodi Matica, bio i domoljub i kosmopolita koji je sa istoričarem i državnikom Franjom Tuđmanom sarađivao od sredine šezdesetih godina prošlog veka, kada su zajedno radili u Matici iseljenika.

Među svojim mnogobrojnim radovima izdvaja knjige „Hrvati u životu Sjedinjenih Država“, „Iseljavanje iz Hrvatske u razdoblju 1880-1914“, „Povijest Hrvatske bratske zajednice 1894-1994“, „Od Jadrana do jezero Eri“. Istorija Hrvata u velikom Klivlendu „Iseljena Hrvatska“, „Modernizacija u Hrvatskoj i hrvatsko iseljeništvo“, a sarađivao je u brojnim publikacijama.

(Espreso/Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.