UMRO NIKOLA ALBANEŽE!
Nikola Albaneže, Foto: Printscreen/Youtube/ PerceiveArt.com

tuga

UMRO NIKOLA ALBANEŽE!

Bio je predsednik Studijske sekcije ULUPUH-a u dva mandata od 2006. do 2014.

Objavljeno:

U Zagrebu je danas u 62. godini umro Nikola Albaneže, upravnik Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umetnosti, potvrdio je za Hinu likovni kritičar Milan Bešlić.

U ime likovne zajednice i kolega likovnih kritičara Bešlić je rekao da je njegovom smrću pogođena akademska zajednica i da će na likovnoj sceni ostati velika praznina.

Rekao je kako se zasad ne zna kad će biti sahrana ni komemoracija, a HAZU će se od Albaneža, dodao je, dostojno oprostiti, "prijatelji i saradnici odaće mu dužnu počast, jer je to svojim životom i radom zaslužio“.

"Nije se dao povinovati interesnim procjenama i ucjenama"

Direktor Galerije "Forum" Feđa Gavrilović rekao je kako je vrlo pogođen tom tužnom vesti jer je Albaneže bio „najzanimljiviji i ponajvažnije današnji likovni kritičar i istoričar umetnosti koji nije sledio srednjostrujaške ocene i ucene u likovnoj kulturi“.

„Na svoj je nezavisan način opisivao i Karasa, Šestića, Pricu, Glihu i sve druge umetnike o kojima je pisao, ne robujući ucenjivačima, certifikatorima, jer se nije dao prodati interesnim procenama i ucenama u likovnoj kulturi“, rekao je Gavrilović.

Nikola Albaneže je dužnost upravnika Strossmayerove galerije starih majstora HAZU-a preuzeo u oktobru prošle godine po imenovanju Predsedništva HAZU-a, nakon provedenoga javnog takmičenja.

U biografiji uz javni uticaj HAZU je tada objavio da je Nikola Albaneže rođen 1960. u Zagrebu, gde je 1991. na Filozofskom fakultetu diplomirao istoriju umetnosti i ruski jezik i književnost te završio dodiplomske studije muzeologije. Status višeg kustosa stekao je 2001. Od 1994. do 2000. radio je u Gradskom muzeju Karlovac kao kustos dela kulturne istorije i voditelj galerije Vjekoslav Karas i u tom je periodu realizovao tridesetak likovnih i tematskih izložbi te je ponovno otvorena stalna muzejska postava 1996.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Od 2000. do 2002. radio je u Kabinetu grafike HAZU-a, od 2003. u Art magazinu Kontura i Aukcijskoj kući Kontura, a od 2006. u neprofitnoj ustanovi Academia Cravatica za koju je osmišljavao i provodio muzeološke projekte.

Autor Muzeja kravata i niza izložbi

Autor je projekta Muzej kravata, a organizirao je i međunarodnu umetničku izložbu "Izazov kravate", postavljenu u nekoliko europskih i svetskih gradova, te didaktičku izložbu "Priča o kravati".

Od 2004. do 2008., u statusu vanjskog saradnika predavao je muzejske izložbe na Katedri za muzeologiju Odseka informacijskih znanosti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, a tokom 2013./2014. predavao je muzeologiju na poslijediplomskom studiju Akademije likovnih umetnosti u Zagrebu.

Autor je više retrospektivnih izložaba, među kojima se ističu Retrospektiva Ljudevita Šestića (2001.) i Retrospektiva Vjekoslava Karasa (2001.), obe u Umetničkom paviljonu u Zagrebu, te Retrospektiva Zlatka Price u Klovićevim dvorima 2016.

Bio je predsednik Studijske sekcije ULUPUH-a u dva mandata od 2006. do 2014.

Među ostalim, 2017. godine povereno mu je autorstvo i koncepcija za 52. zagrebački salon posvećen primenjenim umetnostima pod naslovom (Ne)primenjivost primenjenih umetnosti, a 2021. bio je autor izložbe 5. međunarodnog trijenala autoportreta, zasnovane na koncepciji pod nazivom "Ja – između istine i imaginacije".

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.