HITNO SE OGLASIO HRVATSKI USKOK! Novi momenti!
Ilustracija, Foto: Profimedia

afera

HITNO SE OGLASIO HRVATSKI USKOK! Novi momenti!

Tužilaštvo podseća kako je skladno odredbama Zakona o kaznenom postupku istraga nejavna te da ne može iznositi sadržaj obrane okrivljene

Objavljeno:

Uskok je danas demantovao navode nedeljnika Nacional da je Uskokov tužitelj Krešimir Ostrogonac prekinuo saslušanje okrivljene bivše tužiteljke iz slučaja Agrokor Mirele Alerić Puklin nakon što je rekla da ima saznanja kako je Uskok okončao aferu Borg.

Tužitlaštvo u saopštenju tvrdi da je zamenik direktora Uskoka proveo ispitivanje Mirele Alerić Puklin skladno odredbama Zakona o kaznenom postupku i načinu iznošenja obrane koji je nekadašnja tužiteljka, osumnjičena u novembru za odavanje podataka iz istraga vezanih za Agrokor, sama izabrala u prisutnosti svoje odbrane, pri čemu je odbila odgovarati na pitanja tužioca.

"Autor je zlonamerno protumačio ispitivanje"

Uskok ističe da iz članka proizlazi kako je njegov autor imao uvid u sadržaj ili deo sadržaja obrane okrivljene te da je interpretacija toka ispitivanja na način kako je to opisano u članku zlonamerna. Tužilaštvo podseća kako je skladno odredbama Zakona o kaznenom postupku istraga nejavna te da ne može iznositi sadržaj obrane okrivljene.

U odnosu na tzv. aferu Borg, Uskok ističe da su netočni navodi iz Nacionalovog članka o tome da je Uskok rešenja o odbacivanju kaznenih prijava doneo ekspresno pod političkim pritiskom.

''Uskok je vezano za navedeno primio više kaznenih prijava u odnosu na koje prijave su provedeni opsežni izvodi te su doneta rešenja o odbačaju isključivo na temelju zakona i rezultata tih izvoda, bez ičijeg uticaja i pritiska'', zaključuje u saopštenju Uskok.

Nacional: Alerić Puklin želi progovoriti o zataškavanju afere Borg

Nedeljnik piše kako ima uvid u deo svedočenja nedavno uhapšene bivše tužiteljke iz slučaja Agrokor Mirele Alerić Puklin iz kojeg proizlazi da ona želi progovoriti o zataškavanju afere Borg i detaljima o odbacivanju kaznene prijave bivšeg vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića protiv bivše potpredsednice vlade RH Martine Dalić i ostalih umešanih u taj slučaj.

Nacional dodaje da afera vodi do vrha vlade RH i premijera Andreja Plenkovića ''jer je tajna skupina savetnika koji su radili na lex Agrokor, a posle profitirali kao savetnici izvanredne uprave Agrokora, oformljena po njegovu nalogu".

Nedeljnik dodaje da je Uskok reagovao na kaznenu prijavu političkih stranaka Živi zid i Slobodna Hrvatska u kojoj, pored premijera i bivše potpredsednice vlade, optužuju ministra financija Zdravka Marića i bivšeg poverenika u Agrokoru Antu Ramljaka da su ''namerno obmanjivali javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru te koristeći svoj položaj omogućili grupi koju je birala Martina Dalić, zaradu na poslovima u Agrokoru nakon dolaska izvanredne uprave na čelu s Ramljakom''.

Bivša tužiteljka i suprug uhapšeni zajedno s Piruškom Canjugom

Bivša zamenica zagrebačkog županijskog državnog advokata Mirela Alerić Puklin je radila na predmetu Agrokor, a ostavku je podnela nakon što je kod njenog supruga Gorana Alerića u istrazi afere Janaf pronađeno oko četiri miliona kuna za koje se nagađa da pripadaju bivšem čelniku Janafa Draganu Kovačeviću.

Mirela Alerić Puklin i njen suprug Goran Puklin zajedno su uhapšeni u novembru prošle godine s bivšom članicom uprave Agrokora i optuženom u aferi Agrokor Piruškom Canjugom kojoj su, prema sumnjama Uskoka i policije, dojavljivali informacije vezano za stanje tog sudskog spisa.

Bivšu zamenicu zagrebačkog ŽDO-a sumnjiči se da je putem svojeg supruga kao poznanika porodice Canjuga nekadašnjoj članici uprave Agrokora davala uputstva o načinu i sadržaju odbrane te radnjama koje bi trebala preduzeti kako bi izbega kaznenu dogovornost.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.