HRVATSKA ODGOVORNA ZA SMRT AVGANISTANKE (6): Da li će ministar Božinović podneti ostavku?
Davor Božinović, Foto: Profimedia

OGLASIO SE

HRVATSKA ODGOVORNA ZA SMRT AVGANISTANKE (6): Da li će ministar Božinović podneti ostavku?

Devojčica Medina Husini poginula je pod naletom voza u blizini hrvatsko-srpske granice pre tačno četiri godine

Objavljeno:

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović nasmejao se na pitanje novinara da li će podneti ostavku, zbog presude Evropskog suda za ljudska prava, koji je Hrvatsku označio odgovornom za pogibiju avganistanske devojčice (6) pre četiri godine i poručio da nema takvu nameru, preneo je hrvatski portal 24sata.

Devojčica Medina Husini poginula je pod naletom voza u blizini hrvatsko-srpske granice pre tačno četiri godine.

Evropski sud za ljudska prava saopštio je juče odluku kojom se Hrvatska obavezuje da porodici devojčice isplati 40.000 evra i plati sudske troškove u iznosu od 16.700 evra.

Sud je stava da je Hrvatska u tom slučaju grubo prekršila niz ljudskih prava porodice Medine Husini.

Božinović je rekao da ne namerava da podnese ostavku, koju je od njega ranije danas zatražio Centar za evropske studije.

„Tek iščitavamo tekst presude Evropskog suda, a onda postoje drugi pravni lekovi“, rekao je Božinović, što bi moglo da ukaže na mogućnost da će se Hrvatska žaliti na pomenutu presudu i dodao:

„Migracije možemo razumeti, kao što postoje pojedinci koji imaju svoje individualne želje i ciljeve gde će im biti bolje nego gde jesu. U našem slučaju to su ljudi koji su odlučili da žive u Evropi, da bi došli, Evropa ih mora primiti“.

Ministar je rekao da je Evropa imala potrebu 2015. i 2016. situaciju kad su zemlje iskazale spremnost da te ljude žele da prime, ali je ta spremnost, kaže, prestala.

Dodao je da te države više nisu spremne da prime veliki broj migranta.

To je sigurno, ekonomski, socijalni i politički problem – rekao je Božinović

„Mi smo, ali i Evropa sve više na stavu da ilegalne ulaske treba sprečiti, a oni koji smatraju da im pripada mogućnost da ostvare azil, da podnesu zahtev. To znači da treba doći pred institucije, na granični prelaz i reći da je progonjen iz zemlje, što je prvi problem za nekog ko dolazi iz Avganistana“, kazao je Božinović.

Kada bi, kazao je, neko zatražio azil na granici „sigurno bi ga primili“.

Na pitanje ko će biti odgovoran za smrt šestogodišnje devojčice, odgovorio je kratko.

„Sva postupanja su bila u skladu Nacionalnim propisima, proučićemo tekst i videti šta piše, i u skladu s tim ćemo odlučiti o daljim potezima“, rekao je Božinović.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.