DRAMA U TURISTIČKOM MESTU: Cela plaža se razbolela, šta se to dešava?
Plaža, ilustracija, Foto: Printscreen/Facebook/Nikana.gr

zabrinjavajuće

DRAMA U TURISTIČKOM MESTU: Cela plaža se razbolela, šta se to dešava?

Osim zagađenja mora, čitateljka kaže da je to mesto dugi niz godina zanemarivano te navodi brojne probleme

Objavljeno: 14:35h

U Klenovici, mestu koje svojim šarmom svake godine privuče i osvoji srca brojnih turista, more je drastično zagađeno fekalijama.

Ovu su reči čitalaca rečkog Novog lista koji, osim neugodnog smrada i odvratnog mora uz samu plažu, navode da su brojni stanovnici i posetioci zbog zagađenja imali teške probavne smetnje.

"Prvi ovogodišnji i alarmantni problem je stanje mora koje je stravično! U prilogu vam šaljem fotografije kako biste videli kakve gadosti plivaju po moru. Razbolela se Cela plaža, a probavne smetnje, proliv i povraćanje te visoka temperatura normalna su pojava kod većine dece. Ovako nešto može izazvati puno veću štetu te da bismo to izbegli, nakon dvanaest godina posećivanja iste plaže, primorani smo da nađemo drugu sa čistim morem", napisala je čitateljka.

Osim zagađenja mora, čitateljka kaže da je to mesto dugi niz godina zanemarivano te navodi brojne probleme.

"Napravili su novu plažu, ali ulaz u more je strašan i u potpunosti neuređen. Na plaži je jedna kanta za smeće koja je očajna i sramota je da se tako nešto uopšte može postaviti kao 'urbana oprema'. Na plaži nema javnog WC-a, nema kanti za smeće i nema dovoljno tuševa. Šljunak koji se nanosi na nove plaže je drobljenac na kojem si izrežeš stopala. Smeće leti svuda u popodnevnim satima, ostaci šute i drvenog ivera od postavljanja tunera stoje već dva meseca i niko ne reaguje", opisala je situaciju.

"Supruga i deca prošle nedelje su bili na odmoru u Klenovici, a prilikom povratka prošlog su petka u svih nastupili teški probavni problemi. Kako u Klenovici letujemo već niz godina i poznajemo dosta ljudi s tamošnje plaže, saznao sam da je i puno domaćeg stanovništva, čija se deca tamo kupaju, kao i turista, obolelo od sličnih teških probavnih simptoma. Svakodnevno se prijavljuje neugodan smrad i odvratno more uz samu plažu koja je slovila kao čista, a more kao iznimno bistro. Nažalost, niko od nadležnih nije reagovao, i to u samoj turističkoj sezoni", reči su još jednog čitaoca koji je, zgrožen zagađenjem i nezainteresovanosti nadležnih.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković na pitanje o zagađenju rekao je kako je primio pritužbe stanovnika o prljavštini u moru, kao i to da je video snimljene fotografije mrlja u moru.

Cvetanje mora?

"Potrebno je navedene mrlje analizirati i i videti da li se radi li o kanalizaciji ili kakvom drugom zagađenju. Stanovnicima sam rekao da jave kada se pojavi mrlja kako bismo mogli da reagujemo. Takođe, objasnio sam im da na plaži na kojoj se kupaju nema nikakvog ispusta kanalizacije. Imamo izlaz dela kanalizacije na koji je priključen kamp i nalazi se 300 metara od obale. Reč je o legalnom iizlazu koji funkcioniše već godinama. Pokušavao sam da im objasnim i da je more iznad prosečno toplo i uredno se događa cvetanje mora, a zagađenje smo hvatali i na obali Novog Vinodolskog te je ustanovljeno da je reč o algama. Ne opravdavam da nije bilo zagađenja i, dogodi li se opet, trebalo bi ga istražiti, ali zasigurno se ne može govoriti o izlazu iz kanalizacije", rekao je Tomislav Cvitković, koji takođe živi u Klenovici, piše Novi list.

Bonus video:

01:18

PLAŽA NA RZAVU: Najčistija reka u Srbiji privlači turiste tokom cele godine

(Espreso / Nezavisne novine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.