OGLASIO SE ČUVENI METEROLOG I OBJASNIO SA ČIM JE POVEZANO OVO LUDO VREME: Zaprepastićete se
Foto: Twitter

AU

OGLASIO SE ČUVENI METEROLOG I OBJASNIO SA ČIM JE POVEZANO OVO LUDO VREME: Zaprepastićete se

‘Ako bi takvi događaji bili učestali, to bi se moglo povezati s klimatskim promenama, ali zasad treba pričekati‘

Objavljeno:

Iz Zapadne Evrope i dalje stižu dramatične slike poplavama pogođenih mesta. Poplave “biblijskih razmera” dosad su odnele barem 150 života, a spasioci i dalje tragaju za stotinama nestalih ljudi. Pogoršanje vremena s obilnim kišama u petak popodne zahvatilo je i Hrvatsku, ali srećom posledice nisu bile katastrofične kao u Nemačkoj i Belgiji.

Ali, neki su gradovi poput Nove Gradiške i Belog Manastira bili na udaru nevremena i obilnih kiša. Kako su saopštili iz Hrvatskih voda, procenjuje se da je u Novoj Gradiški u petak popodne palo oko 100 litara kiše po četvornom metru koja je u nekim delovima naselja uzrokovala urbane poplave. Hrvatske vode juče su proglasile pripremne mere obrane od poplava na području gornje, srednje i donje Save s obzirom da prognoziranu obilnu padavinu može popratiti nagli porasti vodostaja. “Zbog prognoziranih obilnih padavina u drugom delu današnjeg dana, 17. jula, na području Gorskog Kotara, Like, središnje i istočne Hrvatske postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava. U nedjelju, 18. jula najveća je verojatnoća za bujične i urbane poplave u Posavini i brdskim predelima na području Gorskog Kotara, Like, središnje Hrvatske i zapadne Slavonije”, naveli su iz Hrvatskih voda.

- Ovo je zapravo gotovo isključivo visinska ciklona. Iako manje nego na severu, i dalje ima puno vlage. Sporo rotira i relativno se sporo premešta, gotovo da stacionira. Kao rezultat imamo kišu, ili povremenu kišu većinom umerenih količina i onda lokalno velike količine i u kratkom vremenu. U odnosu na katastrofe u Nemačkoj, Belgiji i Austriji situacija je time drugačija jer su oni imali padaavinu koja je na području velikih regija bila vrlo velika i relativno dugotrajna, a mi imamo generalno umerenu padavinu s lokalnim maksimumima zbog kojih smo zabrinuti prvenstveno za urbane i bujične poplave. Da usporedim, dok kod nas mogu plivati ulice i kvartovi, kod njih plivaju sela i gradovi - rekao nam je meteorolog Izidor Pelajić.

Osvrnuo se i na tvrdnje da je vremenska katastrofa koja je zadesila deo Zapade Evrope uzrokovana klimatskim promenama.

- Zasad to ne možemo sa sigurnošću tvrditi, istraživanja će pokazati u idućim mesecima. Ne može se svaki ekstremni vremenski događaj povezati s promenom klime. Ali ako bi takvi događaji bili učestali, to bi se moglo povezati s klimatskim promenama - naglasio je Pelajić.

(Espreso/Hina)

Bonus video:

01:30

MALI KORAK ZA NERU, A VELIKI ZA PSE U SRBIJI: Ovaj slatki mešanac je PRVI pas koji je legalno ušao u poštu!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.