STRAVA I UŽAS, VOZAČU AMBULANTNIH KOLA I MEDICINSKOJ SESTRI ISPAO PACIJENT: Umro je na LICU MESTA!
Ilustracija, Foto: Profimedia/Ilustracija

HRVATSKA

STRAVA I UŽAS, VOZAČU AMBULANTNIH KOLA I MEDICINSKOJ SESTRI ISPAO PACIJENT: Umro je na LICU MESTA!

Potpuno jeziv incident

Objavljeno:

Strašan incident u Hrvatskoj: Vozač i medicinska sestra vraćali su pacijenta s dijalize u Dom za starije u Jelenju. Muškarca su s ležajem izvukli iz vozila. Na nagnutoj površini vozač ga je pridržavao jednom rukom, a sestra ležaj uopšte nije držala, pa se zajedno s pacijentom u jednom trenutku prevrnuo i udario u beton. Drugo jutro od posledica udarca čovek je preminuo, otkriva RTL-ova Potraga, a prenosi Večernji list. U Ministarstvu su za slučaj saznali tek nakon upita Potrage. Sve se dogodilo pred ulazom u Dom za starije u Jelenju. Bilo je to pre tačno mesec dana, u 18.50 sati.

"Pacijent je obrađen prema protokolu o traumi glave. CT mozga je pokazao sublateralno i manje subduralno krvarenje lijevo temporalno parijetalno i moguće manje kontuzijsko žarište levo temporalno", kaže specijalizantica na hitnom prijamu KBC-a Rijeka, lokacija Sušak, Tea Juranić, a na pitanje šta je to ustvari i je li tome uzrok udarac, odgovara: "Da, uzrok je udarac, znači da je bilo krvarenje unutar lobanje".

Lekarka koja je primila povređenog 66-godišnjeg pacijenta koji je ubrzo nakon toga preminuo, potvrdila je za Potragu da je uzrok njegove smrti udarac u glavu. U celoj priči važan je i vozač saniteta, od ranije poznat zbog pravosnažne presude za dva krivična dela na radnom mestu. Prije šest godina seksualno je napastovao koleginicu, medicinsku sestru, koja je tad s njim radila u timu. Sud je zatvorsku kaznu preinačio u rad za opšte dobro, a direktor Doma zdravlja Vladimir Mozetič nije mu dao otkaz, nego mu je argument da vozač nije ponovio krivično delo bio dovoljan. Žrtva je tražila premeštaj. Iz Ministarstva zdravstva odgovorili su da ne znaju ništa o ovom slučaju i da će zatražiti izveštaj od direktora.

"Svako je dužan da prijavi krivično delo, pa ne može se sakriti ili maknuti od očiju javnosti smrt čoveka. Na kraju, mrtvozornik je pozvan da prijavi činjenicu smrtii policiji", kaže advokat Josip Mađarić. Iz uprave Doma za starije i nemoćne rekli su da ne žele davati nikakve izjave vezane uz tragični događaj dok je policijska istraga u toku, jednako kao i u županijskom Domu zdravlja.

Svesni ozbiljnosti situacije na Hitni prijem u bolnicu pacijenta su dovezli vozač i medicinska sestra odmah nakon što je pacijent udario glavom. Saznaje se da je sam direktor u svom predlogu za otkaz radnicima događaj opisao na sledeći način. "Uzrok prevrtanja medicinskog mobilnog ležaja leži u propuštanju dužne pažnje radnika da osiguraju stabilnost ležaja od mogućeg prevrtanja. Propustili su uzeti u obzir masu i položaj ležaja s pacijentom na nagnutoj betonskoj površini, pri čemu radnica nije držala ležaj ni jednom rukom, a radnik je pridržavao ležaj jednom rukom i okretao se, usled čega dolazi do zakretanja točka, prelaska preko ivice i prevrtanja mobilnog ležaja s pacijentom na tlo", piše u Predlogu odluke o otkazu.

U pismenom odgovoru Doma zdravlja RTL-u stoji: "Uz iskreno saučešće i žaljenje članovima porodice preminulog, želimo informisati da smo nakon ovog neželjenog događaja s tragičnom posledicom po hitnom postupku sproveli sve propisane interne postupke Ustanove. Odmah je pokrenut postupak otkaza ugovora o radu za dvoje zaposlenih. Kako su oni u međuvremenu i sami predali zahtev za sporazumnim raskidom radnog odnosa, njihovi su zahtevi odmah prihvaćeni i oni više nisu u radnom odnosu u Domu zdravlja."

Bonus video:

01:30

MALI KORAK ZA NERU, A VELIKI ZA PSE U SRBIJI: Ovaj slatki mešanac je PRVI pas koji je legalno ušao u poštu!

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.