VELIKA SRAMOTA HRVATA I EU: Snimili film o Stepincu u kojem je prikazan kao ŽRTVA i LIDER KOJI JE STVORIO EVROPU!
Alojzije Stepinac, svedok genocida nad Srbima, Foto: Profimedia

JEZIVO

VELIKA SRAMOTA HRVATA I EU: Snimili film o Stepincu u kojem je prikazan kao ŽRTVA i LIDER KOJI JE STVORIO EVROPU!

Da sve bude strašnije, film je nastao u okviru projekta Evropskog parlamenta

Objavljeno: 13:47h

Hrvatski Večernji list je najavio da će ekskluzivno prikazati kratkometražni dokumentarni film Mendacium Incarnatum (Utelovljena laž) "o odnosu jugoslovenskog komunističkog režima prema blaženom kardinalu Alojziju Stepincu".

Dobro ste pročitali, kardinal Stepinac, koji je ćutao za vreme genocida ustaškog režima nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, naziva se "blaženim", a ako mislite da je ovaj film pokušaj da Hrvati operu sopstvenu istoriju i genocid predstave kao "sticaj okolnosti i rezultat ludila pojedinaca (za koje obično krive "represiju jugoslovenske države"), onda ste u pravu.

U filmu, naravno, neće biti ni reči o tome da je Stepinac bio praktično nem za vreme genocida, a da su mnogi sveštenici Katoličke crkve učestvovali, pa su i predvodili jezive zločine nad Srbima.

Ali zato će Stepinac, očigledno, biti predstavljen kao "žrtva komunizma" (sistema u kojem su Hrvati doživeli najveći kulturni, ekonomski i sav drugi prosperitet u svojoj istoriji).

"Stepinac, poznat po rečima „komunizam se od laži rodio, od laži živi i od laži će umreti“, u više je navrata komunizam nazivao Mendacium Incarnatum (utjelovljena laž). Ta njegova misao poslužila je kao naslov filma koji tematizira represiju jugoslavenskog komunističkog aparata kroz montirani sudski proces i skandaloznu presudu, odsluživanje kazne u lepoglavskom zatvoru te kasniju internaciju u Krašiću", piše novinar Večernjeg lista, pretpostavljajući da svi na Balkanu patimo od kolektivne amnezije i da niko ne zna za povezanost Stepinca, Katoličke crkve na čijem čelu je bio i genocidnog ustaškog režima.

Kako je najavljeno, u filmu govore istoričari dr Mario Jareb s Hrvatskog instituta za povijest i prof. Tomislav Anić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, velečasni Ivan Vučak, župnik u Krašiću, i Josip Stepinac, "nadbiskupov pranećak" koji "kao svedok tog vremena evocira vlastita sećanja na kardinala i njegovo mučeništvo".

Film čiji scenario potpisuje Davor Trbušić, a režiju Ivan Crnjak, nastao je u sklopu projekta Evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu naziva „Forgotten Leaders Who Built Our Europe“ (Zaboravljeni lideri koji su stvorili našu Evropu")!

Podsetimo,Stepinac je posle 2. svetskog rata osuđen kao ratni zločinac, zbog saradnje sa ustašama, zbog čega je proveo ostatak života u zatvoru i kućnom pritvoru.

Posle proglašenjaNDH je podržavao ustaški režim, ali je ponekad i protestovao zbog rasnih zakona i represije, kao i nekoliko ustaških zločina, kao što je masakr u Glini. Ipak, sve vreme je nedvosmisleno podržavao opstanak NDH, i pored svesti o tome da se u Jasenovcu i širom te monstruozne države dešava istrebljenje Srba.

Bonus video:

01:30

MALI KORAK ZA NERU, A VELIKI ZA PSE U SRBIJI: Ovaj slatki mešanac je PRVI pas koji je legalno ušao u poštu!

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.