"MAKNI MI SE, J****U TI MAJKU": "Vlasnik" plaže na Drveniku Velom NAPRAVIO HAOS! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Rina

INCIDENT

"MAKNI MI SE, J****U TI MAJKU": "Vlasnik" plaže na Drveniku Velom NAPRAVIO HAOS! (VIDEO)

Gospođe, gospođe, kako ste došli do plaže? Peške?

Objavljeno:

Na Drveniku Velom juče je došlo do verbalne prepirke između kupačica i muškarca koji je tvrdio da je plaža, inače pomorsko dobro, njegovo vlasništvo.

- Gospođe, gospođe, kako ste došli do plaže? Peške?

- Ja sam novinarka, znate li hrvatske zakone? Želite li završiti u medijima?

- Ajde stavite me u medije, ajde stavite me! Ali prvo idite u katastar pa pogledajte da je to moja plaža privatna. Jedna crta nema pomorskog dobra. Makni mi se s plaže, je*at ću ti majku! Stavi me u medije! Aj stavi me u medije! Je*o ti Bog mater! Stavi me u medije, je*o ti pas majku u pi*ku!

Video snimak možete pogledati OVDE.

"Vlasnik plaže"

Ovako je tekao jučerašnji snimljeni razgovor na otoku Drveniku Velom. S jedne strane telefona bio je gospodin koji se predstavio kao "vlasnik plaže", a s druge, na njegovu nesreću, Tonka Alujević, splitska književnica, umetnica i novinarka. Čovek je verbalno zasvojatao plažu, pomorsko dobro koje po sili zakona nikome ne pripada i pokušao je oterati psovkama i pozivima policiji. Nije završilo u njegovu korist. Kako saznajemo, osoba koja je zvala policiju, poseduje zemljište i kuću iznad plaže.

- Prijateljica i ja smo se tamo došle okupati, bio mi je slobodan dan. Vozili smo se nasumce po ostrvu, na javnom putu, parkirali sa strane, ne na njegovoj parceli. Osim toga, ta plaža se nalazi na turističkoj ponudi Drvenika, nema ni bovi ni pontona. Tri sata smo tamo bili, tražili smo mir - počinje Tonka.

- Zatim su se pojavile neke Čehinje i htele nas oterati. Nisam htela komunicirati s njima, a jedna od njih je došla i udarila me mobitelom u glavu. Rekla mi je da se maknem i vikala da je ovo privatna plaža. Prijateljica je htela da reaguje, ali rekla sam joj da samo snima. Na to je Čehinja zvala njega i videli ste šta je bilo dalje - prepričava nam Tonka.

Dolazak policije

Zatim je usledio snimljeni razgovor koji smo citirali na početku teksta. A nakon toga, evo i policije.

- Ja sam jedva čekala da dođu, znam zakone. Policija je došla. Nije mi bilo prijatno. Došlo je njih dvoje, policajka je rekla da su morali povući brod sa Šolte da dođu. Pokazala sam im video. Kad je pogledala, sablaznila se i odmah je ispred mene nazvala priajtelja i rekla mu da je zaradio prijavu za kršenje javnog reda i mira, kao i za pretnje. Prijateljica je još morala ići dati izjavu na trogirsku policiju i potvrditi da smo im svojevoljno dali video. Neverojatno nešto. Troškove za tu intervenciju plaćamo mi, a ne onaj koji zove. Izgubili su ljude taj dan zbog ničega. Nakon nas su došli neki Drnišani, a te Čehinje su izletele i počele vikati i na njih da se maknu - prepričala nam je Tonka Alujević.

"Ne znam je li to moj zvuk"

Pronašli smo tu plažu na katastru, kao i susednu parcelu s vilom koja se, prema oglasu, iznajmljuje po ceni od 300 do 750 evra po noćenju. Na slikama na oglasu je istaknuta i sporna plaža. Prema katastru, parcela na kojoj je vila upisana je na Tomislava Meštrovića. Nazvali smo i njega. Bio je, blago rečeno, iznenađen, ali potvrdio nam je da je došlo do incidenta i da je pozvao policiju.

- Nisam se svađao s njima, ne znam zašto me zovete. Zvao sam policiju jer su prelazile preko poseda, to je moja parcela. Kako znam da su prelazile? Vidio sam slike - kaže nam Meštrović.

Pitamo ga zna li da je plaža pomorsko dobro i smatra li da je sme svojatati.

- Ne smatram ništa - odgovara.

Obaveštavamo ga da je telefonski razgovor u kojemu se čuju psovke i teranja s "privatne plaže" snimljen i da ga imamo u posedu. Ponudili smo i da mu ga pošaljemo. Pitamo ga je li on bio s druge strane linije.

- Ne bih davao nikakve izjave, ne znam zašto me zovete. Ne znam je li to moj zvuk. Ne znam kakav poziv. Ne razumem uopšte o čemu pričate - kazao je Meštrović i spustio slušalicu.

Nema vlasništva

U međuvremenu, čuli smo se sa sugovornikom iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji nam je rezolutno potvrdio da ama baš nitko nema pravo svojatati pomorsko dobro.

- Plaža je po zakonu pomorsko dobro. Nema šanse da je iko uzme, sve što je šest metara od crte vode prema kopnu je pomorsko dobro i ono je opšte dobro. To nije čak ni javno dobro, tu nema vlasništva. I upravo zbog toga, niko se ne može upisati u zemljišne knjige kao vlasnik. Nema šanse da iko zapojasa i ne da pristup pomorskom dobru - kažu nam iz Ministarstva.

Javili smo se i trogirskoj policiji i zamolili ih detalje jučerašnje intervencije. Njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.