PREMINUO DEČAK (13) U ZAGREBU: Najverovatniji UZROK SMRTI ispijanje veće količine ENERGETSKOG PIĆA
Hrvatska policija, Foto: Profimedia

preminuo dečak

PREMINUO DEČAK (13) U ZAGREBU: Najverovatniji UZROK SMRTI ispijanje veće količine ENERGETSKOG PIĆA

Hitna pomoć odvezla ga je na Rebro, gde su bezuspešno nastojali da ga spasu

Objavljeno:

Kako saznajemo, u Zagrebu preminuo je trinaestogodišnji dečak, nakon čega je ultrazvuk srca pokazao neprepoznatu miokardiopatiju, oštećenje srčanog mišića.

Kako se navodi, tinejdžer je pre toga popio veću količinu energetskog pića što je, kako prenose lokalni mediji, možda doprinelo nesreći.

Hitna pomoć odvezla ga je na Rebro, gde su bezuspešno nastojali da ga spasu.

Kako prenosi Večernji list, dečak je tog dana išao s prijateljima u bioskop, nakon čega su se trkali oko zgrade u kojoj stanuju, da bi se dečak u jednom trenutku samo srušio.

Navodno, u bioskopu je popio veću količinu energetskog napitka.

- Uopšteno govoreći, osim šećera koji nije dobar, za decu problematični sastojci energetskih napitaka, koji bi mogli da uzrokuju toksičnost, jesu kofein, taurin i L-karnitin. Prevelike doze tih sastojaka mogu izazvati neželjene nuspojave, odnosno, mogu biti toksične za mladi organizam - kaže za Večernji list dr Filip Rubić, pedijatar s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine s Odeljenja za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb.

Stimulišući sastojci energetskih napitaka dovode do ubrzanog rada srca, a to može imati posledice na čitav organizam.

- Energetsko piće je stimulans koji vodi do povećanog broja otkucaja i, kad se veštački postigne taj broj otkucaja, telo neće moći da se smiri. A taj povećani broj otkucaja kod kardiopatija može biti fatalan - opisuje dr Rubić.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, 68 posto adolescenata i 18 odsto dece konzumira energetska pića redovno, prenosi Večernji list.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.