HRVATSKA POČELA SA PRIMENOM EU DIGITALNIH KOVID POTVRDA: Od juče ih izdato 40.000!
Davor Božinović, Foto: Youtube / Printscreen

SPREMNI

HRVATSKA POČELA SA PRIMENOM EU DIGITALNIH KOVID POTVRDA: Od juče ih izdato 40.000!

Hrvatska od juče izdaje te potvrde i među prvim je zemljama EU, kako je istakao Božinović, koja je krenula u primenu očitavanja tih potvrda

Objavljeno:

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas da je u Hrvatskoj od juče izdato 40.000 EU digitalnih kovid potvrda i da je Hrvatska spremna za njihovo korišćenje.

"Hrvatskoj je bilo veoma bitno da budemo među prvima, da možemo da pošaljemo poruku svim građanima Evropske unije, da će im, ukoliko su im u njihovim zemljama izdate digitalne potvrde, vreme koje će provesti na graničnim prelazima biti izuzetno kratko", rekao je Božinović na graničnom prelazu Bregana između Hrvatske i Slovenije, prenela je agencija Hina.

Posle demonstracije prelaska hrvatske granice s potvrdama, Božinović je novinarima rekao da je do 11 časova 112 građana ušlo u Hrvatsku s evropskom digitalnom potvrdom.

Hrvatska od juče izdaje te potvrde i među prvim je zemljama EU, kako je istakao Božinović, koja je krenula u primenu očitavanja tih potvrda.

"Sigurno je da će iz dana u dan broj zemalja rasti, a od 1. jula sam siguran da će sve države članice imati ovaj sistem", naglasio je ministar.

On je rekao i da su u Hrvatskoj na snazi nove mere za prelazak granice prema kojima negativan test na korona virus sada važi 72 časa.

Za ulazak je dovoljna jedna doza vakcine Fajzer, Moderna, Sputnjik i Astrazeneka, ukoliko je od vakcinisanja prošlo više od 22 dana do najviše 42, odnosno za Astrazeneku najviše 84 dana.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.