LOKALNI IZBORI U HRVATSKOJ: Jutros otvorena biračka mesta
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

5.500 biračkih mesta

LOKALNI IZBORI U HRVATSKOJ: Jutros otvorena biračka mesta

Nijedan od kandidata za gradonačelnika pre dve sedmice nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta, a u drugi krug su ušla dva kandidata s najviše osvojenih glasova

Objavljeno:

Gotovo 5.500 biračkih mesta otvoreno je jutros u sedam sati, a birači u drugom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj odlučuju ko će iduće četiri godine voditi najveće gradove, ali i niz županija i opština.

Nijedan od kandidata za gradonačelnika pre dve sedmice nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta, a u drugi krug su ušla dva kandidata s najviše osvojenih glasova.

Birališta su do 19 časova, kada se očekuju i prve izlazne ankete. Državna izborna komisija rezultate o izlaznosti objaviće u podne i u 17 časova, a prve rezultate već od 20 časova.

Za sada nema prijava o nepravilnostima.

Najzanimljivije je u Zagrebu koji će dobiti novog gradonačelnika posle 20 godina vladavine nedavno preminulog Milana Bandića.

Favorit je kandidat zeleno-leve koalicije "Možemo", dugogodišnji aktivista i žestoki Bandićev kritičar, Tomislav Tomašević (39), koji je ubedljivi pobednik prvog kruga s osvojenih 45,15 odsto glasova (147.631 glas).

Protivkandidat mu je lider desnog Domovinskog pokreta, pevač i preduzetnik Miroslav Škoro (59) koji je osvojio 12,16 odsto glasova (39.789).

Obojica su jutros glasala na biračkim mestima u Zagrebu.

Novog gradonačelnika dobiće i Split, jer se dosadašnji gradonačelnik Andro Krstulović Opara iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) nije ponovo kandidovao.

U Splitu je iznenadjenje u prvom krugu priredio kandidat Centra Ivica Puljak, koji u drugi krug ulašao kao prvoplasirani, a protivkandidat mu je Vice Mihanović iz HDZ.

I Rijeka i Osijek dobijaju nove gradonačelnike, jer se dosadašnji Veljko Obersnel (SDP) i Ivica Vrkić (Hrvatska narodna stranka) nisu ponovno kandidovali. ;U Rijeci su u drugi krug ušli kandidat Marko Filipović iz SDP i kandidat grupe gradjana Davor Štimac, a u Osijeku Ivan Radić iz HDZ i nezavisni Berislav Mlinareviće iza kojeg stoje Domovinski pokret i Most.

Uz gradonačelnika Zagreba, koji ima i status županije, u drugom krugu gradjani biraju 14 župana i 56 gradonačelnika, medju ostalim, Šibenika, Zadra, Dubrovnika, Varaždina, Karlovca, Pule, Siska i Vukovara.

Takodje se bira i 87 opštinskih načelnika.

Drugi krug održava se u 432 grada i opštine na oko 5.500 biračkih mesta. Pravo glasa ima 3,2 miliona birača.

Pobednik je kandidat koji dobije više glasova izašlih na birališta. Na lokalnim izborima može se glasati samo u mestu prebivališta za kandidate u toj izbornoj jedinici.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.