PREDSEDNIK SAVEZA SRBA SE OBRUŠIO NA MILANOVIĆA: Sraman čin, skandalozna, ali OČEKIVANA ODLUKA!
Zoran Milanović, Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

NEVERICA

PREDSEDNIK SAVEZA SRBA SE OBRUŠIO NA MILANOVIĆA: Sraman čin, skandalozna, ali OČEKIVANA ODLUKA!

Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja generalu Branimiru Glavašu koja mu je 2010. godine oduzeo tadašnji predsednik Ivo Josipović

Objavljeno:

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je večeras kao skandaloznu ali očekivanu odluku predsednika Hrvatske i vrhovnog komandanta Oružanih snaga te zemlje Zorana Milanovića da vrati ratna odlikovanja i čin general ''osvedočenom ratnom zločincu'' Branimiru Glavašu.

''Ovim sramnim činom Zoran Milanović je po ko zna koji put potvrdio da je neprijatelj Srbije i srpskog naroda jer štiti ratne zločince, najdublje vređa i ponižava srpske žrtve i njihove porodice i ruga se pravdi. Milanović dobro zna da je Branimir Glavaš bio gospodar života i smrti u Osijeku i na širem području Osijeka i da je odgovoran za nestanak, hapšenja, mučenja i likvidacije više od 100 Srba tokom 1991. i 1992. godine i kasnije'', poručio je Linta u saopštenju.

Slučaj Glavaš, kako je dodao, jedan je od mnogih primera da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i da u najvećoj meri donosi oslobađajuće presude ili sramotno male kazne pripadnicima hrvatskih vojnih i paravojnih snaga za koje postoje čvrsti i mnogobrojni dokazi da su počinili svirepe i masovne zločine nad Srbima.

Linta ponovo poziva Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu i podigne optužnicu protiv odgovornih za hapšenja, mučenja i likvidacije srpskih civila u Osijeku.

Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja generalu Branimiru Glavašu koja mu je 2010. godine oduzeo tadašnji predsednik Ivo Josipović. Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama, a navodi se da je doneta 21. maja na predlog Državnog povereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na osnovu dve sudske odluke, koje predstavljaju preokret u slučajevima "Selotejp" i "Garaža", u kojima se Glavaš tereti za ratne zločine.

Bonus video:

00:55

ESPRESO ANKETA: Da li često posećujete muzeje?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.