SRBI U HRVATSKOJ DANAS IZLAZE NA LOKALNE IZBORE: Ovo su sve KANDIDATI srpskih stranaka!
Ilustracija, Foto: Profimedia

važan dan za njih

SRBI U HRVATSKOJ DANAS IZLAZE NA LOKALNE IZBORE: Ovo su sve KANDIDATI srpskih stranaka!

Nepovoljan politički trend nastavlja se i na listama političkih stranaka za predstavnička tela...

Objavljeno:

Srbi u Hrvatskoj su na današnje lokalne izbore izašli predvođeni jedinom srpskom parlamentarnom strankom, Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDS S), što je ujedno svojevrsni ispit za tu stranku, koja je od prošle godine u koaliciji sa vladajućim HDZ-om na državnom niovu.

Za neke sredine, gde su Srbi na lokalnom nivou na granici oko 15 odsto udela u ukupnom stanovništvu i oko pet odsto na regionalnom, izbori za zamenike predstavnika u izvršnoj vlasti iz srpskih redova možda su i poslednji s obzirom na evidentan demografski pad i predstojeći popis stanovništva prema kojem će se regulisati buduća prava nacionalnih manjina.

Pregled kandidacijskih lista u mnogim sredinama odaje utisak manjeg broja kandidata za izvršne funkcije, pogotovo iz srpske zajednice.

Takođe, za razliku od prošlih izbora, primećuje se da druga politička stranka koja okuplja Srbe u Hrvatskoj, Demokratski savez Srba (DS S), izlazi s mnogo manjim brojem kandidata.

U brojnim sredinama kandidati DS S-a na prošlim izborima na ovima se ne kandiduju pod stranačkim imenom, nego u ime grupe birača.

Nepovoljan politički trend nastavlja se i na listama političkih stranaka za predstavnička tela, pogotovo za gradska veća i županijske skupštine, na kojima pripadnice i srpske zajednice zauzimaju kao po pravilu neulazna mesta na listama, čak i u sredinama gde Srbi čine značajan broj.

Iznenađenje ovih izbora, sasvim je sigurno grad Knin, gde u koaliciji izlaze SDS S i SDP sa kandidatkinjom za gradonačelnicu, poslanicom Anjom Šimpragom.

Ocenjuje se da je to veliki iskorak za srpsku zajednicu koja prvi put nakon 1995. ima svog kandidata za čelno mesto u izvršnoj vlasti Knina, gde je broj Srba pao na 23 odsto.

U Šibensko-kninskoj županiji SDS S ima kandidata za zamenika župana koji je i nosilac samostalne liste te stranke za županijsku skupštinu, za zamenika gradonačelnika Knina iz srpskih redova, za načelnika Ervenika, za načelnika Kistanja i za načelnika Biskupije.

Svi oni su bez protivkandidata.

Na istoku Hrvatske, za razliku od juga, poprilična je gužva među kandidatima iz srpskih redova, za zamenika župana Vukovarsko-sremske županije četiri kandidata: jednog iz SDS S-a i troje iz grupe birača.

Za mesto zamenika gradonačelnika dva su kandidata iz DS S i SDS S.

Za opštinu Borovo takmiče se dosadašnji načelnik Zoran Baćanović iz SDS S-a i Nikola Lukić iz grupe birača.

Za skupštinu Vukovarsko-sremske županije nosilac liste je SDS S-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov.

Za razliku od prošlih lokalnih izbora, ovog puta srpska zajednica u Gračacu izlazi jedinstvena, u koaliciji Samostalne srpske stranke i DS S-a, koji je prošli put podržavao kandidatkinju HDZ-a.

U Lici SDS S ide samostalno za županijsku skupštinu, u Karlovačkoj županiji ta stranka ima kandidata za zamenika župana, a u Krnjaku su za načelnika opštine kandidovani s predstavnici iz SDS S i HDZ-a.

U Ogulinu, jedinom gradu Karlovačke županije gde Srbi imaju pravo na zamenika gradonačelnika, dva su kandidata iz SDS S-a i DS S-a.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, koju muče posledice razornog potresa, za zamenika župana iz srpskih redova tri su kandidata: dvojica iz grupe birača i kandidatkinja iz SDS S.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.