NAREĐENJE ZA VOJSKU NA KOSOVU SAM VEĆ POTPISAO: Milanović nastavlja napad na Srbiju, nije znao da smeta Vučiću!
Zoran Milanović, Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

kako da ne

NAREĐENJE ZA VOJSKU NA KOSOVU SAM VEĆ POTPISAO: Milanović nastavlja napad na Srbiju, nije znao da smeta Vučiću!

Milanović je rekao da je hrvatska vojska na KiM već godinama

Objavljeno:

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da povećanje broja vojnika te zemlje na KiM nije "nikakva provokacija" prema Srbiji.

- Već sam potpisao to naređenje, ali da sam znao da im to toliko smeta možda bismo razgovarali, bez ruganja - rekao je hrvatski predsednik i dodao da nije mislio da će "ljudima u Beogradu i konkretno Vučiću" smetati povećana prisutnost hrvatskih vojnika na KiM.

Milanović je rekao da je hrvatska vojska na KiM već godinama, a sada je prisutnost povećana nakon što su vojnici te zemlje napustili Avganistan.

- Nije to nikakva provokacija prema Srbiji. Pitanje nezavisnosti i položaja albanskog naroda je tema koja je dovela do rata i to nekoliko ratova - rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik tvrdi da srpske vlasti ne znaju kako da se izvuku "iz klopke u koju su sami upali pre 30 godina sa Miloševićevim orgijanjem po Kosovu koji je izazvao rat u Jugoslaviji".

- Hrvatska je imala ogromnu štetu od rata. Emotivno i materijalno. Srbija puno veću. Ja sam hrvatski predsednik, nisam predsednik Srbije, ali ne možeš da ne vidiš. Koliko god se Đakovo nije razvijalo kako je trebalo i postalo još bogatije, toliko je Paraćin nažalost stao tamo gde je bio osamdesetih godina - kaže predsednik Hrvatske.

Milanović, takođe, tvrdi da srpske vlasti "sve rade da ne uđu u Evropsku uniju, a kao pregovaraju".

- Mi nismo u ravnopravnom položaju. Mi smo član EU, oni nisu. I ako žele da uđu moramo da razgovaramo. Nama nije padalo na pamet da se tako bezobrazno i drsko ophodimo sa Slovenijom koja je manja od Hrvatske, ali je bila član EU - izjavio je Milanović i dodao da Hrvatska ne želi da taj položaj koristi za ucenjivanje.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče da Beograd želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a da postupci i izjave iz Zagreba, povodom najava da će Hrvatske napraviti vojni kamp na KiM, nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji.

- Zašto je nekome potrebno da se hvali i da učestvuju na takav način. Mogli su da odbiju Kfor, ali su sa namerom doneli takvu odluku da bi dodatno unizili Srbiju. Primili smo poruku i razumeli - istakao je Vučić povodom najave hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana da će njegova zemlja na KiM formirati vojni kamp.

Bonus video:

03:48

PREDSEDNIK VUČIĆ NA DANU SEĆANJA U DONJOJ GRADINI

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.