MILANOVIĆ DEMANTOVAO DA JE NUDIO GARANCIJU ZA TAČIJA: To je nemoguće!
Zoran Milanović, Foto: EPA-EEF/DANIEL NOVOTNY

DEMANT

MILANOVIĆ DEMANTOVAO DA JE NUDIO GARANCIJU ZA TAČIJA: To je nemoguće!

Ocenio je da je optužnica protiv Tačija način da se "upropasti regija".

Objavljeno:

Hrvatski predsednik Zoran Milanović demantovao je navodno pisanje medija u Srbiji da je nudio garancije Specijalnom sudu u Hagu da bi se bivšem kosovskom predsedniku haškom optuženiku, Hašimu Tačiju omogućilo da se brani sa slobode Inače, informaciju da je Hrvatska spremna da da garancije Sudu u Hagu za Tačija prvi je lansirao prištinski portal Reporteri, čije navode su preneli neki beogradski mediji.

"To je nemoguće. Ne mogu dati takvu garanciju, jer to nije moje ovlašćenje", kazao je Milanović novinarima u Sisku, a prenela "Slobodna Evropa" Milanović je podsetio da je već prilikom podizanja optužnice protiv Tačija rekao da o njoj misli "sve najgore".

Ocenio je da je optužnica protiv Tačija način da se "upropasti regija".

"Sada će mi to verovatno neko u beogradskoj čaršiji zameriti, ali ja nisam neprijatelj Srba, niti sam bio, niti ću to ikada biti. Naprosto smatram da je to štetno. Tačija je trebalo davno optužiti ili ostaviti na miru, jer neki ljudi iz Beograda prolaze lišo (nedirnuti op.a.)", poručio je Milanović.

Portal Reporteri je prošle sedmice preneo da Ermina Ljekaj Prljaskaj, donedavno zastupnik albanske nacionalne manjine u hrvatskom saboru izjavila da "Hrvatska podržava Kosovo i da je raspoložena da obezbedi kauciju za Hašima Tačija i druge haške pritvorenike".

Reporteri je preneo da je Ljekajeva to rekla u emisiji Frontal TV7 kada je najavila da će hrvatski ministar spoljnih poslova Gordna Grlić Radman doputovati u Prištinu u četvrtak, 6. maja.

Ermina Ljekaj Pljaskaj, nije jedina koja je govorila o mogućim hrvatskim garancijama za odbranu Tačija sa slobode, ali je jedina koja je sama sebe demantovala tvrdnjom da su, kako je navela, beograski mediji njenu izjavu pogrešno preveli.

"Nemam nikakvih službenih informacija ili potvrde da bi Hrvatska mogla da da garancije za puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsednika, Hašima Tačija.... Srpski mediji su me namerno ili nenamerno pogrešno preveli", kazala je ona juče za zagrebački Jutarnji list.

Korak dalje otišao je bivši komandant tzv. "OVK" na području Košara, Hisen Beriša, koji je takođe prošle sedmice izjavio da nakon Slovenije i Austrije i Hrvatska nudi garancije za haške optuženike.

Beriša, koji se na ovu temu oglasio prvi 1. maja, rekao je i da je hrvatski predsednik, Zoran Milanović, ponudio da bude garant na Specijalnom sudu za puštanje bivšeg predsednika, Hašima Tačija i drugih, kako bi se branili sa slobode, što uključuje i plaćanje novčanog jemstva.

"Moj prijatelj iz Hrvatske kaže mi da je hrvatski predsednik ponudio da pruži garancije i to ne samo za Veseljija, nego i sve koji su tamo", izjavio je Beriša, preneo je takođe prištinski portal Reporteri.

Beriša je pritom, kako se navodi, kritikovao kosovske institucije jer nisu imale hrabrosti da garantuju besplatnu zaštitu bivših lidera OVK.

Ovim povodom oglasio se i lider Saveza Albanaca i Udruženja albanskih boraca u Hrvatskoj Esad Čolaku izjavio je da već tri meseca on i njegove kolege iz udruženja nastoje da pomognu uslovnom oslobađanju bivših boraca tzv. OVK, kojima se sudi u Hagu, prenosi Reporteri.

Dodao je da su napisali mnogo pisama i uputili Evropskoj uniji i liderima Hrvatske, te da je sam predsednik Zoran Milanovičh ima, kako je naveo, "veliko poštovanje prema njima, jer su doprineli ratu u Hrvatskoj i da je prihvatio njihove sugestije".

On je u izjavi za Infomagazin TV Kljan Kosova naveo da su od Milanovića tražili da u okviru svojih ovlašćenja utiče na odluke Specijalnog suda u Hagu da da garancije za puštanje na uslovnu slobodu svih kosovskih političkih lidera koji se tamo nalaze, preneo je Reporteri.

Specijalni sud u Hagu za istragu zločina tokom rata na Kosovu u novembru prošle godine podigao je optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija zbog počinjenih ratnih zločina na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

Bonus video:

14:25

Espreso Interjvu: Ana Grozdanović

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.