BEĆIROVIĆ OTVORENO: Ne bi me iznenadilo da Hrvatska u ime KOSOVA tuži SRBIJU!
Direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović., Foto: Printscreen

TENZIJE

BEĆIROVIĆ OTVORENO: Ne bi me iznenadilo da Hrvatska u ime KOSOVA tuži SRBIJU!

Bećirović je povodom izjave hrvatskog ministra odbrane da će Hrvatska postaviti vojni kamp na Kosovu rekao da se radi o provokativnoj odluci hrvatskih vlasti

Objavljeno:

Hrvatska dodatno podgreva tenzije odlukom da u okviru Kfora poveća broj svojih vojnika, ocenio je direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović.

- Hrvatska ima dovoljno svojih problema i umesto da kao članica EU i NATO radi na stabilizaciji regiona ona dodatno podgreva tenzije odlukom da u okviru Kfora poveća broj svojih vojnika, ocenio je Bećirović za Kosovo onlajn.

Bećirović je povodom izjave hrvatskog ministra odbrane da će Hrvatska postaviti vojni kamp na Kosovu rekao da se radi o provokativnoj odluci hrvatskih vlasti.

- Hrvatska treba sama da traži izuzeće kada je u pitanju rešavanje problema u regionu, jer joj je pravosnažno na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju presuđeno za Udruženi zločinački poduhvat i učešće u međunarodnom oružanom sukobu, izjavio je Bećirović.

To je, prema njegovim rečima, neka vrsta njene "samoeutanazije" za učešće u rešavanju otvorenih pitanja u regionu, što je eliminiše da nudi "non pejpere", ali i druga rešenja kada je u pitanju i Bosna i Hercegovina.

On navodi da se ne bi iznenadio kada bi Hrvatska podnela tužbu na Međunarodnom sudu pravde protiv Srbije u ime i za račun Kosova, nakon što je hrvatski predsednik Zoran Milanović nedavno rekao da on ne može davati garancije za Tačija i druge kojima se sudi pred Specijalnim sudom u Hagu, a nedugo potom je stigla i izjava hrvatskog ministra odbrane o postavljanu vojnog kampa na Kosovu.

- Veze Hrvatske i Kosova su jake i postavlja se pitanje koje su namere Hrvatske, pogotovo imajući u vidu da je u toku finale dijaloga između zvaničnog Beograda i Prištine posredstvom EU, rekao je Bećirović, dodajući da druge države mogu davati garancije i čak mogu podnositi tužbe u ime i za račun drugih država npr. na Međunarodnom sudu pravde.

Direktor Instituta IFIMES navodi i da su u analizima "upozoravali da albanska mafija ima veze sa finansiranjem predsedničke kampanje Zorana Milanovića".

- Milanović je bio savetnik Edija Rame pre ulaska u predsedničku trku. Posle pobede na izborima bio je u "misterioznoj" poseti kod Rame, a da se pri tome uopšte nije sastao sa albanskim predsednikom Iljirom Metom, izjavio je Bećirović, ocenjujući da se radi o netransparentnim vezama.

Navodi i da je Tači deo mafijaških struktura i deo neraskidivog političko mafijaškog tria Edi Rama - Milo Đukanović - Hašim Tači.

- Pravo je pitanje šta u tom društvu radi aktuelni predsednik Hrvatske Zoran Milanović, kazao je Bećirović.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.