BERLINSKI LIST OBJAVIO ČLANAK O NEONACIZMU U HRVATSKOJ: Milanović na meti OŠTRIH OSUDA zbog ratnih zločina!
Zoran Milanović, Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

ŠAMAR

BERLINSKI LIST OBJAVIO ČLANAK O NEONACIZMU U HRVATSKOJ: Milanović na meti OŠTRIH OSUDA zbog ratnih zločina!

Članak počinje prisećanjem na zločin u Ahmićima, u kojem su snage HVO-a ubile 117 Bošnjaka, među njima i jednu bebu

Objavljeno:

Berlinski list "Tagescajtung" (TAZ) objavio je članak o nacionalizmu u Hrvatskoj, koju opisuje kao zemlju koja je "na ti" sa ratnim zločincima.

Članak počinje prisećanjem na zločin u Ahmićima, u kojem su snage HVO-a ubile 117 Bošnjaka, među njima i jednu bebu.

Sve bi to bila samo još jedna tužna priča iz bosanskog rata da hrvatski predsednik Zoran Milanović prošle sedmice nije pozvao predstavnike hrvatsko-bosanskih trupa u svoju predsedničku palatu u Zagrebu, navodi se u tekstu.

Među njima je bio i Tihomir Blaškić, komandant HVO-a u regionu, koga je tribunal UN-a u Hagu za Ahmiće prvostepeno osudio na 45 godina zatvora, ističe list i dodaje da je, u međuvremenu, kao i gotovo svi Hrvati osuđeni za ratne zločine, ponovo na slobodi.

Berlinski list ističe da je Milanović insistirao na tome da pohvali tadašnje komandante za njihove usluge u odbrani Hrvata u Bosni i Hercegovini i u samoj Hrvatskoj.

O žrtvama ratnih zločina nije rekao ni reč.

- Da li su se ubistvom civila u Ahmićima zaista branili Hrvati iz Bosne? - pita se TAZ i dodaje da je Milanović ustao u zaštitu HVO-a, te je presude UN-ovog suda u Hagu kritikovao kao političke.

Ističe se i da su "hrvatski nacionalisti u Bosni i Hercegovini hteli da za sebe zauzmu jedan deo teritorije i etnički je očiste po uzoru na Republiku Srpsku" te da i današnji hrvatski ekstremisti u BiH žele da ostvare isti cilj, tj. ponovno uspostavljanje Herceg-Bosne.

Navodi se da njihovi najviši predstavnici, poput današnjeg šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića, poziraju sa međunarodnim diplomatama ispred zastave bivše paradržave Herceg-Bosne.

- Čović dobija podršku iz Zagreba, pa čak i međunarodne zajednice, ističe berlinski list i dodaje da hrvatska vladajuća stranka HDZ u Briselu lobira za političke ciljeve svoje hercegovačke sestrinske stranke - navodi se i dodaje da Hrvatska žestoko lobira u Evropskoj uniji za promenu izbornog zakona u BiH, čiji bi rezultat bio da se podeli društvo na najsitnije etničke komponente.

Budući da međunarodne diplomate poput šefa misije Evropske unije u Bosni Johana Satlera i američkog ambasadora u Sarajevu Erika Nelsona pokazuju razumevanje za političke ciljeve etnonacionalista, političke napetosti u Bosni ponovo su pojačane, navodi se.

Predsednika HDZ-a BiH Dragana Čovića opisuju kao istorijskog revizionistu i jednog od onih nacionalističkih političara koji su lično profitirali od rata i nakon njega.

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.