PRETUŽNA VEST: Umro Željko Šojer u 64. godini života
Smrt, Foto: Profimedia

au, kakva tragedija

PRETUŽNA VEST: Umro Željko Šojer u 64. godini života

Željko će posebno ostati zapamćen kao pokretač prvog redovnog informatičkog priloga u nekim domaćim dnevnim novinama

Objavljeno:

Hrvatski novinar Željko Šojer umro je u nedelju u 64. godini života. On se bavio informatičkim i poslovnim temama.

S diplomom Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na kojem je završio hrvatski jezik i književnost, novinarsku je karijeru počeo u Večernjem listu kao redaktor, a nastavio kao novinar i urednik. Željko će posebno ostati zapamćen kao pokretač prvog redovnog informatičkog priloga u nekim domaćim dnevnim novinama. Sredinom 1990-ih, kao već iskusan novinski profesionalac, u Večernjem listu pokrenuo je prilog „Računala“ predvodeći tim mladih saradnika. Bilo je to vreme kada informatičke teme nisu bile uobičajene u domaćim velikim medijima te se o njima pisalo samo u specijalizovanim časopisima.

Upravo su „Računala“ prvi put iz nedelje u nedelju donosila te teme najširem krugu čitalaca, te imala golem uticaj u popularizaciji IT-a u Hrvatskoj. „Računala“ su se sadržajno širila, a nakon preimenovanja u „Link“ prilog je u svojim najboljim danima imao i po 16 stranica nedeljno vrhunskog štiva o novim tehnologijama.

Nakon odlaska iz Večernjaka, Željko je radio u Poslovnom dnevniku, a potom je bio jedan od pokretača poslovnih dnevnih novina Business.hr. Ostavio je velik trag u domaćem IT novinarstvu, a kolege će ga pamtiti po njegovoj, za novinarstvo, netipičnoj smirenosti, blagoj naravi, te vrhunskom poznavanju tema kojima se bavio. Iza sebe je ostavio ćerke Tenu i Lanu. Ispraćaj će biti u petak 7.maja u 12 sati u zagrebačkom krematorijumu na Mirogoju.

(Espreso/Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.