POŠTANSKA ŠTEDIONICA PREUZELA MTS BANKU! Korisnici se pitaju šta će biti sa njima nakon ove velike promene?
Poštanska štedionica, Foto: Printscreen/Google street view

novina

POŠTANSKA ŠTEDIONICA PREUZELA MTS BANKU! Korisnici se pitaju šta će biti sa njima nakon ove velike promene?

U slučaju mnogih banaka prilikom akvizicija ili spajanja najveća promena bila je novo ime banke.

Objavljeno:

Nakon što je odobrena tržišna koncentracija koja je nastala pripajanjem MTS Banke drugoj banci, odnosno "Banci Poštanska štedionica" ostalo je pitanje šta se sada dešava sa korisnicima istoimene banke?

KZK je zaključila da će banke nakon spajanja imati 6,2 odsto udela, te da ovakva koncentracija na tržištu pružanja svih bankarskih usluga u Srbiji neće imati negativne efekte na konkurenciju.

A šta će biti sa računima građana u ovim bankama? Odgovor je da značajnijih promena za klijente neće biti.

I teoretski i praktično, spajanjem i preuzimanjem banka kupuje sva prava i obaveze. Dakle, kada jedna banka preuzme drugu, ili postane deo druge, preuzima i sva prava koja ima ta banka, ali i sve njene obaveze.

Ugovori koji su potpisani do tog trenutka, ne trpe nikakve izmene. U prevodu, kamate i na kredite i na štednju vam ostaju iste, kao i sva prava i obaveze koje ste prethodno potpisali.

Ono što je najvažnije jeste da klijenti banke treba da prate obaveštenja jer mogu da se promene neke tehničke stvari, ali i o tome će banka naći način da vas obavesti ukoliko do informacija ne dođete sami.

U slučaju mnogih banaka prilikom akvizicija ili spajanja najveća promena bila je novo ime banke.

Trenutno, prema podacima Narodne banke Srbije, u Srbiji ima 25 banaka, a ne tako davno u Srbiji je poslovalo čak 47 banaka. Veliki broj banaka koje su postojale početkom 2000-ih godina, u međuvremenu je kroz akvizicije ili pripajanja promenilo nazive i korporativne boje.

Priča oko prodaje Komercijalne banke je najnoviji primer akvizicije, ali svi se dobro sećaju i Nacionalne štedionice, HVB banke, Metals banke, Credy banke, Continental banke, Novosadske banke, Niške banke, Panonske banke, Ju banke, Alfa banke, Laiki banke, Marfin banke... banaka čiji su nazivi otišli u istoriju. Ako nisu otišle u stečaj ove banke su promenile i ime i vlasnika.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.