PRONAĐENE KOSTI JELENE BRAJDIĆ! Sada je potvrđeno, bila je samo 500 metara od kuće
Foto: Print Screen Youtube

REŠENA MISTERIJA

PRONAĐENE KOSTI JELENE BRAJDIĆ! Sada je potvrđeno, bila je samo 500 metara od kuće

Njene kosti u pećini udaljenoj oko 500 metara od kuće u kojoj je živjela pronašli su speleolozi u listopadu prošle godine tokom svojih treninga i redovnog obilaska pećina

Objavljeno:

Drago mi je da su je našli nakon svih tih godina. Pokopali smo je i imamo joj gde da odemo, kaže Mile Brajdić (61), unuk Jelene Brajdić iz Rakovičkog Selišta. Njene ostatke pronašli su speleolozi.

Jelenine kosti u pećini udaljenoj oko 500 metara od kuće u kojoj je živjela pronašli su speleolozi u listopadu prošle godine tokom svojih treninga i redovnog obilaska pećina. Odmah su obavestili policiju koja je kosti poslala na identifikaciju na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Pet meseci kasnije stigla je potvrda.

Jelena je na području opštine Rakovica u Karlovačkoj županiji nestala davne 1970. u starosti od 62 godine. Iako napokon znaju gde je umrla, porodica i dalje ne zna okolnosti njenog nestanka ni uzrok smrti.

- Bio je 1. maj. Znam da smo mi deca sadili grašak u polju. Mama je išla napred i stavljala kolce, a mi smo išli iza nje, bacali seme i zatrpavali rupice. Baka je imala običaj da zaključava vrata ako negde ide. Imali smo dvostruka vrata, spoljna i unutrašnja. Mama je primetila da je baka otišla, a nije zaključala vrata - prisećao se Mile, koji s ocem Ivanom (90) još živi u Rakovičkom Selištu. Dobro pamti dan kad mu je baka nestala.

- Mama je rekla da pogledamo da nije izvela kravu na pašu. Ali kad smo došli do krave, videli smo da su vime nabrekle. Kravu dva dana nitko nije pomuzao - zamišljeno priča Mile.

Otkriva nam da su deca s odraslima nekoliko dana tražili baku po okolini

- Obišli smo rodbinu koja je živela u susednim selima, obišli smo sve rupčage na ovom području. Spustili smo se i do ulaza u pećinu, gde su je speleolozi pronašli. Tamo smo našli njene crne papuče s gumom i krpu u kojoj je držala novac, ali novca nije bilo. Tamo ima jedan uski, strmi procep, u koji smo se mi kao deca znali da se zavlačimo, ali tad nismo mogli ući u njega - priča nam Mile. Dodaje kako su baku tražili i policija sa psom, ali bez uspeha.

- Nakon godinu ili dve proglašena je mrtvom i do ove jeseni nismo znali gde je ni što joj se dogodilo - govori.

Otkriva da je baka Jelena bila krojačica i da je u dva rata izgubila gotovo svu rodbinu.

Nakon 2. svetskog rata ostala je udovica sa šestoro male dece. Suprug joj je ubijen 1942. godine, a svekar i svekrva preminuli su godinu kasnije od tifusa. Još je ranije ostala bez oca i brata - priča Mile.

Njegov otac Ivan je Jelenino najstarije dete. Imala je još četiri ćerke i najmlađeg sina Stjepana rođenog 1942. Od njih šestoro živi su samo Ivan i Milka, koja živi u Zagrebu. Baka Jelena ima i 18 unučića

Ivan Brajdić prisetio se kako su 1942. bežali prema Karlovcu.

- Naišli smo na partizane. Pitali su nas kamo ćemo, rekli da su oni narodna vojska i da nemamo što da bežimo a nas poslali kući. Bilo je teško nakon rata. Ja sam se najviše namučio. I opet sam dugo poživeo - priča Ivan uz širok osmeh.

Iako slabo čuje i teže se kreće, znatiželjno je izvirio iz kuće kako bi proverio tko ih je i zašto posetio. Zahvalan je HGSS-u koji je pronašao kosti njegove majke, kao i policiji koja ih je identifikovala.

Jelenini posljednji ostaci u utorak su stigli u Rakovicu, a već u srijedu je pokopana. Njezina djeca i unuci sad će joj napokon imati gde zapaliti sveću i pomoliti se za njenu dušu.

- Bila je vernica. Te godine kad je nestala, bila je nesrećna jer joj deca nisu došla u posetu na Uskrs, a planirala su doći na Dan rada - kaže nam Mile.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.