HOROR, DEVOJČICI (2) NAGENJEČEN MOZAK: Sve ukazuje na BRUTALNO nasilje, na respiratoru je, teško da ĆE PREŽIVETI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

vest koja je potresla region

HOROR, DEVOJČICI (2) NAGENJEČEN MOZAK: Sve ukazuje na BRUTALNO nasilje, na respiratoru je, teško da ĆE PREŽIVETI!

Sve upućuje na moguće premlaćivanje, možda u kombinaciji s padom

Objavljeno:

Devojčica ima teško nagnječenje mozga, ali i cele glave, jasno se vide tragovi gnječenja, a povrede su šokirale lekare. Uz to, telo deteta puno je modrica različite starosti koje su znakovi prethodnih povreda.

- Šokirani smo i zgroženi. Ovako nešto nikad nismo videli u našoj bolnici - kaže osoblje Klinike za dečje bolesti u Klaićevoj govoreći o devojčici (2,5) koja je kod njih stigla u sredu pretučena gotovo do smrti.

Devojčica ima teško nagnječenje mozga, ali i cele glave, naročito na koži, gde se jasno vide tragovi gnječenja. Povrede su, kako se saznaje, brutalne i zastrašujuće, doslovno ekstremne, a detetu je, uz to, telo puno modrica različite starosti. Drugim rečima, nisu sve nastale sveže, pre nego što je devojčica dovezena u Klaićevu, nego su vidljivi tragovi prethodnih povreda. Dete je na intenzivnoj, priključeno na respirator, a povrede su toliko teške da ima vrlo male šanse da preživi.

Lekari, osim što su u potpunom šoku zbog detetovog stanja, ne mogu da shvate mehanizam povreda, odnosno nije im jasno šta se dogodilo da je dete došlo u ovakvom stanju.

Sve upućuje na moguće premlaćivanje, možda u kombinaciji s padom. Majka deteta, naime, daje protivrečne izjave, od toga da ne zna što se dogodilo do toga da je dete palo. Ali, gotovo je sigurno da samo pad ne bi mogao prouzrokovati ovakvu strahotu. Uz sve, vidljivo je da je dete zanemarivano jer po celom telu ima šugu (svrab) koja nije lečena. Samo je izgrebalo ceo stomačić zbog neizdrživog svraba, a ova kožna bolest upućuje na to da je curica živela u lošim higijenskim uslovima. Devojčica, koja je iz okoline Nove Gradiške, najpre je u sredu ujutro dovezena u Opštu bolnicu Nova Gradiška. Tamo su je lekari reanimirali i intubirali, a s obzirom na težinu povreda poslepodne su je prevezli u Klaićevu i u tom trenutku bila je u komi. Dan kasnije u Klaićevoj joj se stanje još više pogoršalo. Obaveštena je i policija te se u četvrtak prepodne u Klaićevoj čekao njihov dolazak. Direktor Klinike za dečje bolesti u Klaićevoj, prof. dr. Goran Roić dao je zvaničnu izjavu.

Operacija
foto: Zorana Jevtić

Operisao je neurohirurg

- Tokom srede u Kliniku za dečje bolesti Zagreb u Jedinicu intenzivnog lečenja je primljeno dvoipogodišnje dete iz Opšte bolnice Nova Gradiška, vitalno ugroženo i visokorizično, zbog povreda nastalih usled još neutvrđenih okolnosti. Zbog teških kraniocerebralnih povreda, nakon dodatne dijagnostičke obrade, učinjen je neophodan neurohirurški zahvat. Dete je na mehaničkoj ventilaciji uz sedaciju lekovima, uz kontinuirani monitoring vitalnih funkcija i dijagnostičko praćenje. Životno je ugroženo - rekao je prof. dr. Roić.

Direktora OB-a Nova Gradiška, dr. Josip Kolodziej, rekao je da je dete u bolnicu donela majka, a pritom je rekla da je palo i povredilo se.

- Povrede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je i po celom telu. Nakon što smo pružili prvu pomoć, zbog tih teških povreda glave i mozga odlučili smo da dete prebacimo u Klaićevu bolnicu u Zagreb. Ovaj slučaj prijavili smo policiji - rekao je dr. Josip Kolodziej.

U policiji potvrđuju da imaju saznanja o ovom nemilom događaju.

Istraga je u toku

- Upoznati smo sa slučajem, ali u ovom trenutku ne možemo ništa reći o tome kako su povrede deteta nastale. U toku je istraga koja bi trebalo da da odgovor na to da li je neko povredio dete i na koji način - rekao je Damir Brezić, službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske.

Centar za socijalni rad nije imao sumnji

Porodica iz koje potiče devojčica od pre je poznata Centru za socijalni rad Nova Gradiška. Dete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a na zahtev roditelja Centar ga je vratio u biološku porodicu.

- Razlog udomljavanja bili su nepovoljni uslovi kod porodice, a i bolest deteta. Navodno je reč o autoagresivnosti deteta. U porodici ima još dvoje dece, razlika je po godinu dana. Kako su se uslovi kod porodice ove devojčice popravili, odlučili smo da udovoljimo zahtevu roditelja i da je vratimo iz hraniteljske porodice. Uz to smo odredili meru stalnog nadzora od strane naše socijalne radnice koja im je odlazila u posetu dva puta nedeljno. Čuli smo za povrede deteta, za sada nemamo informaciju kako su one nastale. Socijalna radnica koja je nadzirala tu porodicu rekla je da ona nije imala spoznaju niti je bilo što upućivalo na to da bi se nešto moglo da se dogodi sa detetom - rekao je Branko Medunić, direktor CZSS-a Nova Gradiška.

(Espreso / 24 sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.