TUGA: Preminula Tatjana Jambrišak
ilustracija, Foto: Profimedia

počivaj u miru!

TUGA: Preminula Tatjana Jambrišak

Književnica i prevodilac Tatjana Jambrišak preminula je u Zagrebu 31. marta, izvestilo je Udruženje hrvatskih književnika

Objavljeno:

Tatjana Jambrišak rođena je 1965. godine. Diplomirala je 1990. nemački i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Pisala kratke priče, novele, pesme, putopise i lirsku prozu. Kao pripadnica pionirskog naraštaja književnika aktivnih na internetu, dobar deo svog opusa prvo je objavila na svojim blogovima Čarobni breg i Slova iz snova, razvivši prozno-poetsku formu na razmeđu lirske proze, priče i mikroeseja.

Te je tekstove probrala u više hibridnih prozno-poetskih knjiga proze, pesama, dnevničkih i lirskih zapisa: Slova iz snova (2007), Nikad bivša (pesme, 2007), Blogomdana (blogovi, 2007), Šaputanja (ili, moćno: raspredanje i rodne razlike) (2011), Zazubice (2015) i Zagrejana, tmasta krv (pjesme, 2016). Svoje SF priče tiskala je u knjigama Duh novog sveta (2003), Sjaj (2009) i 28 milijona sunaca (2013), a putopise u knjizi Plutanja (2011). Njena priča "Duh novog sveta", nagrađena Nagradom SFERA, ostaje kanonskim primerkom feminističkog pisanja u hrvatskoj znanstvenoj fantastici.

Uz Darka Macana i Aleksandra Žiljka najvažnije ime koje se oko 1990. pojavilo na hrvatskoj SF sceni, u Društvu za naučnu fantastiku Sfera aktivna je od 1987., a SF objavljuje od 1989. u Alefu, Futuri i drugde. Nakon što je Darko Macan pokrenuo godišnje zbirke hrvatskog SF-a i uredio prve dve, pridružila mu se te od 1998. do 2018. uredila, u tzv. SFeraKonskom nizu, 21 godišnju zbirku (od 2002. s Darkom Vrbanom, a posle s Ivanom Delač), obeleživši kao urednica razvoj hrvatske spekulativne fikcije i stasanje mladih pisaca kroz pune tri decenije.

Njen doprinos u oblikovanju žanrovske scene bio je i veći jer je kao vlasnica preduzeća Mentor d.o.o. delovala kao izdavač SFerinih zbirki, knjiga domaćih pisaca, ali i časopisa Ubiq (za šta je, kao izdavač, 2011. primila Evropsku nagradu za naučnu fantastiku – ESFS Award) te brojnih strip izdanja Darka Macana, pre svega časopisa Q strip. Kao prevodilac potpisala je stotinak izdanja, a najzapaženiji su joj prevodi klasika savremene strip umetnosti Maus Arta Špigelmana, Balada o Halo Džons Alana Murea i Džimi Korigana: najbistrije dete na svetu Krisa Varea. Priče su joj prevođene na španski i engleski. Nagradu SFERA dobila je pet puta (1996, 1998, 2002, 2003, 2008). Bavila se i računarskom 3D ilustracijom.

Bonus video:

02:10

Doktorka Emilija Gvozdenović: Jedan čovek zaražen sa dva soja korone

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.