NAJNOVIJI POVOD ZA OŠTRU JAVNU POLEMIKU IZMEĐU PREDSEDNIKA I PREMIJERA HRVATSKE: Pale žustre kritike!
Andrej Plenković, Foto: EPA-EFE/ FILIP SINGER

OKRŠAJ

NAJNOVIJI POVOD ZA OŠTRU JAVNU POLEMIKU IZMEĐU PREDSEDNIKA I PREMIJERA HRVATSKE: Pale žustre kritike!

Za Milanovića je rekao da nastupa kao lider levice u Hrvatskoj, a ne kao predsednik

Objavljeno:

Pravnik Zlata Đurđević, koju je Zoran Milanović predložio za predsednicu Vrhovnog suda, najnoviji je povod za oštru javnu polemiku između hrvatskog predsednika i premijera Andreja Plenkovića.

Sabor je kao nepotpun odbio predlog Milanovića, a Ustavni sud ocenio da predlog predsednika nije u skladu sa ustavom i da kandidat za predsednika Vrhovnog suda može biti samo neko ko se odazvao na javni poziv.

Tim povodom Milanović je danas na Cresu optužio Ustavni sud da je politički i da deluju u korist vladajućeg HDZ-a, a za Vrhovni sud je rekao da je HDZ-u važno da na njegovom čelu ostane aktelni predsednik Đuro Seša zbog predmeta u kojem je vladajuća stranka zbog, kako je rekao, pljačke optužena kao zločinačka organizacija.

Zato je, rekao je Milanović, HDZ-u potrebno da Vrhovni sud bude pod njihovom kontrolom.

Istakao je da od svog kandidata neće odustati.

Profesorka Zlata Đurđević je moj kandidat i ona će to biti nezavisno od toga da li je raspisivan neki javni poziv. Gde ćeš transparentnije nego da ja kažem ko je ta osoba, rekao je Milanović.

Milanović je rekao i da to nije njegovo lično pitanje i ponovio da će Zlata Djurđević biti njegov kandidat.

"Ja ne biram izvođača radova. Od mene se kao predsednika očekuje da poznajem nekoliko pravnika i da kažem u njihovo ime 'she's the one'. Ili to je ona'', dodao je.

Za aktuelnog predsednika Vrhovnog suda Sešu je rekao da je zaštićen kao "beli medved" i da se, kako je kazao, bezočno javio na javni poziv, te upitao: "Može li on još uvek biti predsednik tog suda".

Inače, seša je jedan od sudija kojeg je Zdravko Mamić optužio za korupciju.

Plenković, pak, smatra da hrvatska javnost ne razume koncept nezavisnosti pravosuđa.

Negirao je da HDZ ima "šapu" na pravosuđu i da državni tužioci rade na mig te stranke. To je, kazao je, lažna, netačna i pogrešna i politički spin naš mig, ta je teza lažna, netočna, pogrešna, to je jedan politički spin za koji je Plenković optužio Milanovića.

Za Milanovića je rekao da nastupa kao lider levice u Hrvatskoj, a ne kao predsednik.

"To nije zadatak predsednika Republike. On ne može da glumi nekoga ko je kvazi lider opozicije. Možda zato što mu je žao da mu je lider SDP-a slab, da je rejting SDP-a pao. Oni su se sveli na puke izvođače tehničkih radova predsednika Republike", rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Milanovića je optužio za pokušaj raskrinkavanja, inače, veoma krhke parlamentarne većine.

Predsednika je optužio i da krši zakonsku proceduru, a za kandidata Zlatu Djurđević je rekao da je pristala da bude deo teo protivzakonite procedure.

Ona se, kazao je, nije prijavila na javni poziv iako je kao pravnica to morala da zna, iako je, kako je rekao, ne smatra vrsnom u usvom poslu.

"Po meni nema nikakve dileme da je na ovaj način poslala poruku da ne može biti kandidatkinja za najviše pravosudno telo u RH. Osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može biti predsednica Vrhovnog suda", rekao je Plenković i dodao da je ona dozvolila da je "Milanović vuče kroz blato i time se diskvalifikovala".

HDZ je, zato, neće podržati, poručio je premijer.

Bonus video:

01:10

Irfan Mensur o Vlasti Velisavljeviću

(Espreso/ Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.