U HRVATSKOJ SVAKI DRUGI ČOVEK BI PRIMIO VAKCINU: U Fajzera imaju naviše poverenja, a evo koja je na drugom mestu!
Hrvatska, Foto: Print Screen Youtube

istraživanje

U HRVATSKOJ SVAKI DRUGI ČOVEK BI PRIMIO VAKCINU: U Fajzera imaju naviše poverenja, a evo koja je na drugom mestu!

Vakcinacija protiv koronavirusa postala je ključna tema na globalnom nivou

Objavljeno:

Regionalno onlajn istraživanje o hrvatskom javnom mnjenju u vezi sa vakcinacijom pokazuje da 50 odsto građana u Hrvatskoj izražava nameru da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Vakcinacija protiv koronavirusa postala je ključna tema na globalnom nivou poslednjih nedelja. Iako je dolazak vakcine u početku izazvao euforiju, ubrzo se pokazalo da je došlo do značajnih kašnjenja u isporuci većine proizvođača. Ali više proizvođača najavljuje značajnije isporuke vakcina u drugom kvartalu ove godine.

Istraživanje je pokazalo da 50 odsto hrvatskih građana izražava nameru da se vakciniše, dok 47 odsto kaže da neće biti vakcinisamo, preostalih 3 odsto su oni koji su već vakcinisani protiv koronavirusa.

Građani Hrvatske na prvom mestu biraju vakcinu Fajzer, njih 25 odsto, dok je ruski Sputnjik V na drugom mestu sa čak 13 odsto građana koji u nju izražavaju najveće poverenje, iako ova vakcina još uvek nije odobren u Evropskoj uniji.

Hrvatska je razmotrila mogućnost intervencije na uvoz Sputnjika V, ali čini se da je vlada odlučila da čeka odobrenje Evropske agencije za lekove.

Vakcina Džonson i Džonson koja još uvek nije odobrena nigde, osim u Sjedinjenim Državama, prilično je dobro ocenjena . Najverovatniji razlog za to je što je ovo vakcina sa jednom dozom, tako da ova opcija deluje veoma privlačno.

Kada se ovi rezultati promatraju s obzirom na to da li su anketirani građani zaista zainteresovani za vakcinisanje ili ne, onda dolazimo do podataka da hrvatski građani koji stvarno nameravaju biti vakcinisani biraju Fajzer, 37 odsto, a slede Džonson i Džonson sa 14 odsto. AstraZeneka, Moderna i Sputnik su izjednačeni, pri čemu svaka bira 12,5 odsto onih koji nameravaju da se vakcinišu.

S druge strane, oni koji ne nameravaju da se vakcinišu u 60 odsto kažu da ne veruju nijednoj dostupnoj vakcini. Oni od njih koji ne odbacuju sve vakcine najviše poverenja imaju u Sputnjik V, njih 15 odsto, sledi Fajzer sa 11,5 odsto, dok u svim ostalim vakcinama veruje mnogo manji broj građana koji ne nameravaju da se vakcinišu.

Treba napomenuti, međutim, da su ovi podaci prikupljeni u prvoj nedelji marta, pre nego što su u nekim državama članicama EU počele zabrane vakcina protiv AstraZeneka, pa je moguće da je poverenje u vakcinu značajno opalo u Hrvatskoj i širom regiona.

Bonus video:

02:21

VELIKI USPEH SRBIJE, VAKCINISAN MILIONITI GRAĐANANIN Brnabićeva: Vakcina će biti dovoljno i ovo je pravi način da se izborimo sa koronom

(Espreso / Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.