HRVATI U VELIKOM PROBLEMU: U komšiluku potvrđen još jedan novi soj korone!
Foto: Profimedia

NOVI SOJ KORONE SE ŠIRI

HRVATI U VELIKOM PROBLEMU: U komšiluku potvrđen još jedan novi soj korone!

Prema češkim naučnicima, virus je zarazniji od prethodnih sojeva i može biti povezan sa nešto većim virusnim opterećenjem

Objavljeno:

Prof. Dr Kristian Vlahoviček sa Odeljenja za molekularnu biologiju, Odeljenja za biologiju, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, potvrdio je da u Hrvatskoj sada imamo češki soj koronavirusa, zvanično nazvan B.1.258.

Prema češkim naučnicima, virus je zarazniji od prethodnih sojeva i može biti povezan sa nešto većim virusnim opterećenjem, piše Slobodna Dalmacija.

Do sada su u Hrvatskoj pronađeni britanski, škotski, južnoafrički i njujorški sojevi, dok za brazilski nemamo potvrdu.

Profesor Vlahoviček i njegov tim sekvencirali su genom virusa na 70 uzoraka. Od toga je 60 uzoraka stiglo iz bolnice Covid u Dubravi, a još deset prikupio je prof. Dr Jasmina Vraneš, iz zagrebačkog NZJZ „Dr Andrija Štampar“.

Češki soj je izolovan u 20 procenata uzoraka.

Češka i nigerijska varijanta koronavirusa sada su se pojavile u Hrvatskoj i u Sloveniji Britanska, južnoafrička i brazilska varijanta koronavirusa označene su kao sojevi od posebne zabrinutosti, dok se sve ostale poput Nigerije, Kalifornije, Njujorka i nekih drugih još istražuju i na njima nema puno naučnog rada, piše Slobodna Dalmacija.

"Češki soj je kombinacija škotske i britanske varijante koronavirusa. O ovom soju se još ne zna mnogo, ali postoje promene u proteinskom skoku, zbog čega se može više širiti, odnosno biti zarazniji", kaže prof. Vlahoviček takođe primećuje da treba biti oprezan jer znamo da se zaraza ovim sojem brzo proširila u Češkoj.

"Rast ovih varijanti virusa treba stalno pratiti, a zaražene ljude odmah izolovati, pre nego što se prošire u populaciji", dodaje Vlahoviček.

Češki soj otkriven je krajem februara u Bosni i Hercegovini, gdje broj zaraženih raste u posljednjih sedmicu.

Danas je u Hrvatskoj registrovano 667 zaraženih, što je za 123 osobe više nego prošlog četvrtka.

Bonus video:

(Espreso/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.