OVO JE LOŠE, JAKO LOŠE, U HRVATSKOJ SE POJAVIO JUŽNOAFRIČKI SOJ! Postoji opasnost da je otporniji na vakcine
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

KORONA

OVO JE LOŠE, JAKO LOŠE, U HRVATSKOJ SE POJAVIO JUŽNOAFRIČKI SOJ! Postoji opasnost da je otporniji na vakcine

Južnoafrički soj koronavirusa stigao je u Hrvatsku

Objavljeno:

U Hrvatskoj su zabeleženi prvi slučajevi zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, saznaje N1. Radi se o mutaciji Covid19 koja nije zarazna kao britanski soj, ali može biti otpornija na vakcine.

Zabeležena su dva slučaja zaraze tim sojem koronavirusa, piše N1. Pronašli su ih kod dve pacijentkinje. Takođe u Hrvatskoj beže i porast zaraženih britanskim sojem koji se brže širi.

Šta je južnoafrički soj korone?

- Kod južnoafričke varijante uočeno da je postoje mutacije koje pojačavaju verovatnost da taj soj izbjegava imunološki odgovor i to tako da ili smanjuje delovanje cepiva ili da se čovek koji je preboleo koronu opet može zaraziti ako je u pitanju taj južnoafrički sloj - rekla je za N1 Goranka Petrović, epidemiološkinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Može biti otporniji na postojeća cepiva. Naučnici misle da je to južnoafrički soj i počeli su da poboljšavaju AstraZenecino cepivo jer neka istraživanja pokazuju da zajedno s drugim cepivima nešto lošije štite od tog soja koronavirusa.

Ali ono što je najbitnije, i dalje štite od teškog oblika bolesti.

Mutacija N501Y

Virus konstantno mutira i menja se kako bi izbegao imunološku obranu tela.

Većina tih kopija ne uspe, ali ponekad se stvori novi soj koji nema dokaza da južnoafrički soj uzrokuje teža oboljenja od ostalih sojeva. Postoji strah da se širi nešto brže i da postojeća cepiva nisu dovoljno delotvorna protiv njih.

Mutacija koju su naučnici otkrili u južnoafričkom soju i azvali N501Y je nešto zaraznija i lakše se širi, a druga mutacija E484K moguće izbegava čovekov imunološki odgovor na virus, piše BBC.

Bonus video:

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.