PLENKOVIĆ SE OGLASIO POVODOM NABAVKE RUSKE VAKCINE: Kreće se u proceduru
Andrej Plenković, Foto: EPA-EFE/ FILIP SINGER

potvrdio

PLENKOVIĆ SE OGLASIO POVODOM NABAVKE RUSKE VAKCINE: Kreće se u proceduru

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je danas da je Vlada obavila inicijalne razgovore s ruskom stranom o nabavci vakcine „Sputnjik Ve“

Objavljeno:

Ako ta vakcina dobije odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), želimo da budemo u poziciji da popunimo sadašnji nedostatak cepiva, kazao je Plenković.

Uz ocenu da je u medijima mnogo "kakofonije" u vezi s ruskom vakcinom, premijer je naglasio da je hrvatska Vlada proteklih meseci radila na tome da osigura dovoljne količine za celu populaciju što je, podsetio je, bila i njena odgovornost.

"Hrvatske je članica Evropske unije, procedura zaštite zdravlja naših sugrađana dodatno je ojačana time što svi lekovi i vakcine koje dolaze na naše tržište prolaze filtere i kontrole Evropske agencije za lekove, a u tom procesu učestvuje i hrvatska Agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED)", izjavio je Plenković.

Ocenio je da je Hrvatska sada u poziciji da, ne svojom krivicom, sporije dolazi do vakcina na nivou EU, te da Vlada želi da vidi koje su druge mogućnosti za eventualnu nabavku vakcine koja, poput Sputnjika, može biti dostupna.

Plenković je potvrdio da je Vlada uspostavila inicijalne kontakte s ruskom stranom, rekavši da će resori zdravstva i inostranih poslova poslati određene upite i zahteve ruskoj strani. Dodao je da Rusija trenutno kontaktira s agencijom EMA na nivou tzv. naučnog odbora, a u tom procesu će učestvovati i HALMED.

On je rekao da Vlada želi da bude odgovorna za sve aspekte, naročito kada je reč o zdravstvu i sigurnosti građana.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.