DOKUMENTARAC O STEPINCU KOJI ĆE PODIĆI PRAŠINU: Đaci u HRVATSKOJ sada će da UČE da je KARDINAL bio MORALNI UZOR!
Stjepinac kardinal i njegova savest, Foto: Printscreen/Youtube

IZ SVETA FILMA OTKRIVAMO

DOKUMENTARAC O STEPINCU KOJI ĆE PODIĆI PRAŠINU: Đaci u HRVATSKOJ sada će da UČE da je KARDINAL bio MORALNI UZOR!

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u svom dopisu ističe da je, u skladu s postupkom, izdalo saglasnost na osnovu stručnog mišljenja Agencije za obrazovanje i preporučuje da srednje škole u ​​Republici Hrvatskoj koriste dokumentarni film Stepinac - kardinal i njegova savest i tematsko planiranje.

Objavljeno:

Uoči 61. godišnjice smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca, Hrvatsko katoličko sveučilište dobilo je odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za korištenje dokumentarnog filma "Stepinac: Kardinal i njegova savjest", koji je napisala i režirala Višnja Starešina, u koprodukciji Interfilma i Hrvatskog katoličkog sveučilišta u obrazovne svrhe i odobravanje tematskog planiranja u svrhu nastave u srednjim školama.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u svom dopisu ističe da je, u skladu s postupkom, izdalo saglasnost na osnovu stručnog mišljenja Agencije za obrazovanje i preporučuje da srednje škole u ​​Republici Hrvatskoj koriste dokumentarni film Stepinac - kardinal i njegova savest i tematsko planiranje. U svrhu podučavanja jer je život i delo kardinala Alojzija Stepinca svetli primer današnjoj omladini, tragačima za istinom i moralnim uzorima “.

"Za 61. godišnjicu smrti blaženog kardinala Alojzija Stepinca, nismo mogli zamisliti bolji dar Proviđenja. To je rezultat višemesečnog rada na nastavnom materijalu i koordinacije sa Ministarstvom nauke i obrazovanja. Uprkos preprekama, postigli smo konačni cilj:, njegov život i rad, njegova borba za ljudski život bez obzira na vjeru, rasu i naciju, ušli su u nastavni plan i program za srednje škole. Zahvaljujemo se Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske na pristanku. Ova inicijativa promenila je pristup podučavanju i postigla novu paradigmu: zagrebački nadbiskup kardinal Stepinac bio je važan faktor u hrvatskom društvu od početka njegove karijere do njegove smrti da će studenti etički prepoznati vrednost kulturne baštine su različitosti, promovišući toleranciju i identitet koje zagovara blaženi Alojzije. Takođe se nadamo da će profesori istorije, kao i drugi predmeti za koje je razvijena upotreba dokumentarnog filma, prepoznati važnost ove teme i uključiti je u svoj plan implementacije “, rekao je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. Željko Tanjić.

Nastavni materijal pripremile su predavač na Odeljenju za istoriju Vjera Brković i magistar istorije Marta Petrić.

Tematsko planiranje se preporučuje nastavnicima u trajanju od 2 školska sata (blok sat) za naučno-matematičke, jezičke, prirodne i klasične i opšte gimnazije.

Na osnovu rada na temi u dokumentarnom filmu, studenti će moći da sude o međusobnim odnosima različitih društvenih grupa i dinamici društvenih promena u Hrvatskoj, Evropi i svetu u prvoj polovini 20. veka. Tokom kursa će se analizirati uticaj totalitarnih režima na ljudska prava u prošlosti na primerima iz Hrvatske i sveta, kao i multikulturalizam u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata i u posleratnom periodu.

Nakon prosuđivanja moralnih pitanja zločina, patnje, progona, holokausta i drugih zločina protiv čovečnosti, očekuje se da studenti aktivno učestvuju u promociji i odbrani ljudskih prava. Analizom života i dela nadbiskupa Alojzija Stepinca, studenti će suditi i ocenjivati stvarne karakteristike totalitarnih sistema tokom i posle Drugog svetskog rata i njihov uticaj na pojedinca i društvo i njegovu svakodnevicu.

Nastavni materijali takođe razrađuju vezu sa predmetima geografije, hrvatskog jezika, etike, likovne umjetnosti i informatike.

Bonus video:

(Espreso.rs/Direktno.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.