JEZIV SLUČAJ MAJKE 18 DECE zaprepastio je ceo Balkan
Ilustracija, Foto: Print Screen Youtube

novi slučaj zanemarivanja

JEZIV SLUČAJ MAJKE 18 DECE zaprepastio je ceo Balkan

Budući da se porodica neprestano seli, takođe je teško primeniti meru porodično-pravne zaštite.

Objavljeno: 08:09h

Grubi detalji zanemarivanja dece izašli su na videlo poslednjih dana - od smrti bebe u Bjelovaru koju pedijatri nisu redovno vodili, do bebe iz Pule koja je progutala komad tablete ekstazi i odvezena u bolnica u teškom stanju.

Novi slučaj nemara roditelja zabeležen je na severu Hrvatske. Opštinsko državno tužilaštvo u Čakovcu podiglo je optužnicu protiv majke osamnaestoro dece i njenog nevenčanog supruga, koji sa njom ima troje dece. Oni se terete da u periodu od 30. jula 2017. do avgusta 2020. godine, uprkos upozorenjima lekara i zaposlenih u Centru za socijalni rad, deca uzrasta dve i tri godine nisu odvođena na redovne sistematske preglede, pa deca nisu redovno vakcinisana.

Propuštena medicinska uputstva

Kada su deca bila bolesna, nisu bila odvođena lekaru i samo u hitnim slučajevima bi išla u bolnicu na prijem. U optužnici se navodi da deca nisu odvođena na zakazane preglede niti im je propisana terapija, a nisu uspeli da ih odvedu na preporučene specijalističke preglede, što je ozbiljno ugrozilo zdravlje i psihofizički razvoj njihove maloletne dece. Tužilaštvo traži jedinstvenu jednogodišnju uslovnu kaznu od tri godine za svakog roditelja.

Roditelji nisu bili voljni da iznesu odbranu tokom ispitivanja bilo u početku kao osumnjičeni ili kasnije kao okrivljeni. Zaposleni u Centru za socijalni rad rekao je tokom istrage da je u vanbračnoj zajednici između dvoje rođeno troje dece. Deca nisu bila kod pedijatra tri godine. Tek kada je bilo hitno, odvedeni su u bolnicu, ali nakon otpuštanja iz bolnice nisu se pridržavali propisanih termina za preglede.

Jedno dete ima nekoliko različitih dijagnoza, od alergije na hranu do cista na bubrezima i laringitisa, ali ni ono nije odvedeno na preglede. Takođe nisu poštovali uputstva o detetovoj ishrani i terapijama neophodnim za stanje u kojem je dete. Centar za socijalnu zaštitu dobio je nekoliko pisama sa Klinike za dečije bolesti u Zagrebu u kojima se navodi da je jedno dete nekoliko puta primljeno na hitnu pedijatrijsku kliniku zbog raznih tegoba i opšteg lošeg stanja, ali nakon toga roditelji nisu dolazili na terapiju i proveru -ups.

Kao rezultat, nakon hospitalizacije u januaru 2020. godine, jedno dete je zbrinuto u hraniteljskoj porodici, gde se još uvek nalazi. Hranitelji nisu mogli da ga upišu u jaslice jer nije bio vakcinisan. Njegovi roditelji od tada nisu pokazali interes da ga kontaktiraju.

Da živite od porodiljskih naknada?

Budući da se porodica neprestano seli, takođe je teško primeniti meru porodično-pravne zaštite. Nije poznato od čega porodica egzistira jer nisu korisnici novčane pomoći Centra, pa se pretpostavlja da im je jedini izvor prihoda porodiljska naknada.

U februaru 2020. godine Opštinski sud u Čakovcu doneo je privremenu meru lišavajući roditeljima pravo da žive sa maloletnom decom. Jedno dete je smešteno u hraniteljsku porodicu, ali dvoje još nije bilo odvojeno od porodice u vreme pisanja ovog članka.

(Espreso/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.