TEŠKA ISPOVEST HRVATICE, KAKVA TUGA: Zemljotres joj je uništio dom, reči su joj UZNEMIRUJUĆE!
Foto: Print Screen Youtube

KAD PRIRODA UDARI

TEŠKA ISPOVEST HRVATICE, KAKVA TUGA: Zemljotres joj je uništio dom, reči su joj UZNEMIRUJUĆE!

Prema zakonu, država će na području na kom je proglašena katastrofa u 100-postotnom iznosu osigurati finansiranje obnove nekretnina u kojima stanuje vlasnik ili njegovi srodnici

Objavljeno:

Izglasavanje Zakona o obnovi jedva su dočekali oni koji su u potresu ostali bez svega. Ali strahuju da će obnova trajati predugo i da će proces biti komplikovan. Traže brzu reakciju vladajućih jer većina privremenih smeštaja nema uslove za život, piše jedan portal

- Ko je mlad dobro, dočekaće, ali ja sam stara. Imam 80 godina, šta ja mogu da očekujem. Ne mogu oni meni za godinu dana napraviti, a da li ću ja potrajati godinu dana ko to zna - kaže Kata Grubić iz Mošćenice.

Hrvatski sabor izglasao je u petak izmene Zakona o obnovi kojima se primena zakona osim na područje Zagreba i okoline proširuje i na područje Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije koje su teško stradale u razornom potresu 29. decembra. Za zakon je glasalo 113 poslanika, troje ih je bilo protiv, a 25 uzdržano.

100-postotno finansiranje obnove nekretnina

Prema zakonu, država će na području na kom je proglašena katastrofa u 100-postotnom iznosu osigurati finansiranje obnove nekretnina u kojima stanuje vlasnik ili njegovi srodnici.

Prihvatanjem HDZ-ovog amandmana obnova će se tako u celini finansirati na području Sisačko-moslavačke i delovima Zagrebačke i Karlovačke županije, uključujući i grad Sisak.

Kao u zatvoru

I dok je politika dizala ruke za zakon koji bi im trebao obnoviti krov nad glavom, oni to nisu mogli ni gledati, zato što nemaju dom, a kamoli televizor. Ali zato svakodnevno gledaju kako se zemlja trese. Jutros im je onaj magnitude 3,8 po Rihterovoj skali zadao glavobolju. Strahuju i da će procedura oko obnove biti komplikovana. Teško se navikavaju na život u kontejneru, i ljudi i njihovi ljubimci.

- Kao da smo u zatvoru, nemamo sanitarni čvor, moramo da idemo da se tuširamo u drugi kontejner. Šta će se dogoditi, šta će nam napraviti ne znam, jer je rečeno da smo privremeno ovde - kaže meštanka koja je primorana privremeno da živi u kontejneru.

(Espreso/Dnevnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.