HULIGANI KOJI SU GNUSNO VREĐALI SRPSKE ŽENE I DECU NE IDU U ZATVOR! Sud doneo odluku, možete li da poverujete?!
Degutantni transparent, Foto: Profimedia, Dado Djilas

JEZIVO

HULIGANI KOJI SU GNUSNO VREĐALI SRPSKE ŽENE I DECU NE IDU U ZATVOR! Sud doneo odluku, možete li da poverujete?!

Što se tiče novčane sankcije, moraju platiti po 500 kuna svaki sudskih troškova

Objavljeno: 10:49h

Zbog degutantnog transparenta "Jebat ćemo srpske žene i decu" pri čemu je zadnje slovo 'U' stilizirano kao 'ušato' te skandiranja Ubi Srbina dok se maše bakljama, na Opštinskom kaznenom sudu u Zagrebu šestorica "junaka" suočila su se sa osuđujućim, nepravomoćnim presudama. Luka Josipović (21), Bruno Žganjer (22), Jure Gojević Zrnić (20), Dino Čavkić (20) proglašeni su krivima jer su se s još nekolicinom nepoznatih osoba 11. juna 2020. oko 21 sat na Kustošijanskoj ulici, prema dogovoru okupili i pokazali nepromišljene poteze mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Pa su tako Josipović, Žganjer, Zrnić osuđeni zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju na po šest meseci zatvora, a u kaznu će im biti uračunato vreme provedeno u pritvoru. No, zatvora videti neće jer je izrečena kazna s uslovnim rokom od dve godine. Čavkić je, pak, osuđen na pet meseci zatvora a kazna mu je zamenjena radom za opšte dobro što pretvoreno u sate rada iznosi 450 sati jer mu se jedan dan zatvora zamenjuje sa dva sata.

'Posuli se pepelom'

Što se tiče novčane sankcije, moraju platiti po 500 kuna svaki sudskih troškova.

A u sudnici su se, pred sudijom posuli pepelom. Priznali su krivnju koja im se stavljala na teret optužnicom te se pokajali, međutim, nisu se bili složili s predlogom bezuvetne kazne koju je za njih inicijalno tražilo tužiteljstvo.

- Kajem se. Bio sam pod uticajem alkohola. Inače sam pripadnik Bad Blue Boysa. Od razornog potresa na Banovini samo dva dana nisam išao tamo sa BBB gde organizovano pomažemo u kontinuitetu svim nastradalim, a ne samo Hrvatima – Luka Josipović.

Žganjer je izrazio kajanje te dodao da se "radilo o jednom incidentu za koji nema opravdanja".

-Takođe, sa BBB sam odlazio pomagati na Banovinu. Konkretno, bio sam u selu Umetići gde smo pomagali skidati crepove s porušenih kuća. Radi se o selu u kojem konkretno žive isključivo Srbi – utvrdio je Žganjer.

Gojević-Zrnić se takođe, nakon iskazanog žaljenja, pozvao na potres na Baniji dodavši da je tamo proveo sedam dana tačnije u selu Žažina gde je s prijateljima pomagao na sanaciji kuća.

Ne bi li umanjio kaznu, i Čavkić je iskazao kajanje za gnusni incident na Gajnicama te odmah dodao da je i on bio na Banovini s ostalim Bad Blue Boysima.

- Pomagali smo svima bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Svaki dan u drugom mestu – iskazao je Čavkić.

Sud je njihove odbrane prihvatio u celosti. Stav je suda i da su "delo počinili s izravnom namerom budući su njihovom svešću i voljom bila obuhvaćena sva obeležja kaznenog dela čije su ostvarenje i hteli."

Olakšavajuća okolnost

Što se tiče težine kazne, jedini se Čavkić složio sa predloženom kaznom tužiteljstva pa mu je zatvor zamenjen radom za opšte dobro. Za ostale optuženike, sud je mišljenja da će i uslovne presude kod ostale petorice postići svrhu kažnjavanja s obzirom na postojanje čitavog niza olakšavajućih okolnosti počevši od toga da su osobe mlađe životne dobi, neosuđivane ali i jer su (ne)delo priznali i pokajali se i time ubrzali kazneni postupak.

- Ovaj sud je posebno cenio i uzeo u obzir okolnost da su okrivljeni kao volonteri pomagali nastradalima na potresom pogođenom području Banovine, uključujući i pripadnike srpske nacionalnosti, što ukazuje da delo predstavlja nepromišljeni eksces, a ne obrazac njihovog ponašanja – stoji u obrazloženju presude.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.