LEPA VEST IZ HRVATSKE: Sutra stiže prva tranša vakcina AstraZeneka
Vakcina AstraZeneka, Foto: Profimedia

KONAČNO

LEPA VEST IZ HRVATSKE: Sutra stiže prva tranša vakcina AstraZeneka

Capak je na konferenciji za novinare rekao da bi u Hrvatsku tokom februara trebalo da stigne 154.000 doza vakcine AstraZeneke

Objavljeno:

U Hrvatsku sutra stiže prva tranša vakcine AstraZeneka, najavio je danas direktor HIZJZ Krunoslav Capak i dodao da će imunizacija tom vakcinom početi naredne sedmice.

Capak je na konferenciji za novinare rekao da bi u Hrvatsku tokom februara trebalo da stigne 154.000 doza vakcine AstraZeneke.

Podsetio je da je Evropska agencija za lekove ovu vakcinu registrovala za starije od 18 godina, kao i da je njena efikasnost, prema objavljenim studijama, 60 posto u sprečavanju bolesti.

Dodao je da će preporuka biti da se revakcinacija tom vakcinom obavi u periodu od osam do 12 sedmica.

Direktorka zagrebačke infektivne klinike Alemka Markotić je na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba rekla da je dobra vest to što se došlo do zaključka da krvna plazma pomaže u lečenju korona virusa.

“Zaključilo se da plazmu treba dati tokom prva 72 sata, dok se virus još umnožava u cirkulaciji. Treba je dati dok nije razvijen teži oblik bolesti”, rekla je i dodala da je zaključeno i da lečenje plazmom ima efekat kod starijih od 65 godina.

Dodala je da Hrvatska, međutim, nema dovoljno plazmi.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.