PACIJENTI OBOLELI OD RAKA NEMAJU JEDNAKE USLOVE LEČENJA? Smrtnost je velika, nije naivno
Foto: Profimedia

NEJEDNAKA PRAVA PACIJENATA

PACIJENTI OBOLELI OD RAKA NEMAJU JEDNAKE USLOVE LEČENJA? Smrtnost je velika, nije naivno

Hrvatska je peta zemlja Europske unije po smrtnosti od raka

Objavljeno:

Pacijenti oboleli od raka u EU nemaju jednak pristup tretmanima zbog razlike u razvijenosti država članica, upozorila je u sredu Europska organizacija za borbu protiv raka (ECO).

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv raka, 4. februara, Europska komisija je objavila da je za novi plan Europske unije za borbu protiv raka izdvojeno četiri milijarde evra. Ključna područja delovanja plana su prevencija bolesti, rano otkrivanje, dijagnoza, proces lečenja kao i poboljšanje kvalitete života pacijenata koji su preživeli rak.

Hrvatska je peta zemlja Europske unije po smrtnosti od raka

Istim je povodom u sredu održana konferencija "Ujedinjeni protiv raka" u organizaciji Europske pučke stranke (EPP) na kojoj su europski političari, naučnici i predstavnici zdravstvenih organizacija kao glavnu prepreku evropske akcije u borbi protiv raka istaknuli nejednakost i neravnopravnost država članica u pristupu lečenja i zdravstvenoj brizi pacijenata.

Hrvatska je, na primer, peta zemlja Evropske unije po smrtnosti od raka.

"Prošle godine od raka umrlo 1.3 miliona Evropljana"

Tomislav Sokol (HDZ/EPP) tvrdi da je potpuno neprihvatljivo da "o geografskom položaju države zavisi ishod lečenja bolesti jer države na istoku Unije nemaju jednak pristup tretmanima i brizi kao one na zapadu".

S njime se složio predsednik Europske organizacije za borbu protiv raka Mati Apro upozorivši da "osim pitanja dostupnosti lekova, probleme predstavljaju i nejednaka kvaliteta terapija te upitna mogućnost dostupnosti onkologa".

"Od posledica raka prošle je godine umrlo 1.3 miliona Evropljana, što je tri puta više od broja umrlih od kovida", istaknuo je na konferenciji Manfred Weber, predsednik kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) objasnivši da upravo taj podatak ukazuje zašto je borba protiv raka prioritet EPP-a, ali i cele Europske unije.

Stella Kyriakides, poverenica Evropske komisije za zdravstvo, napomenula je da će osim pokretanja Inicijative za razumijevanje raka (UNCAN.eu) i pristupa sveobuhvatnim centrima povezanim kroz evropsku mrežu, poseban naglasak biti stavljen na dobrobit najmlađih pacijenata.

Do 2030. godine se očekuje vakcinisanje najmanje 90 posto devojčica u EU, kao i povećanje broja vakcinisanja dečaka, radi upala koje potencijalno uzrokuju pojavu raka, izjavila je Kyriakides.

"Budućnost istraživanja raka te prevencija i lečenje bolesti zavisiće najviše o razvoju moderne tehnologije i inovacijama"

Jedna od najznačajnijih inicijativa je "Pomaganje deci oboljeloj od raka" čiji je cilj pružiti "deci i adolescentima učinkovit pristup otkrivanju raka, dijagnozi, lečenju i brizi", kazala je poverenica.

Budućnost istraživanja raka te prevencija i lečenje bolesti zavisiće najviše o razvoju moderne tehnologije i inovacijama, kazala je Mariya Gabriel, poverenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade i najavila predstavljanje inovativne zdravstvene inicijative u tu svrhu.

Plan za borbu protiv raka temeljni je deo Evropske zdravstvene unije. Prethodno komentarišući novu strategiju za prevenciju bolesti, Romana Jerković (SDP/S&D) istaknula je da je ovo "jedinstvena prilika za Hrvatsku da unapredi onkološku brigu" budući da je "zemlja s petom najvećom smrtnošću raka u EU".

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.