KONAČNO, U HRVATSKOJ ĆE SE ZABRANITI USTAŠKI POKLIČ ZA DOM SPREMNI! Jevrejima je DOSTA SVEGA, uputili su ZAHTEV!
Ustaše, Foto: Printscreen/Facebook

USTAŠKI SIMBOLI

KONAČNO, U HRVATSKOJ ĆE SE ZABRANITI USTAŠKI POKLIČ ZA DOM SPREMNI! Jevrejima je DOSTA SVEGA, uputili su ZAHTEV!

- Bolje bi bilo da odu u Njetanahu, gde im je predsednik, kako bi probleme rešavali u svojoj kući, a ne u nama - rekao je Marko Skejo, bivši ratni komandant IKS. Bataljona HOS-a Rafael Vitez Boban

Objavljeno:

Jevrejska zajednica Zagreb izvestila je u petak da je većina poslaničkih klubova, uključujući i vladajuće, podržala njihovu inicijativu da se dogovore o zakonskom okviru za donošenje zakona o zabrani ustaških obeležja i veličanju zločinaca. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Roma, Srba i antifašista, ukratko, svi osim Domaćeg pokreta i MOST-a.

Predsednik ZOZ-a Ognjen Kraus smatra da bi o zabrani moglo glasati dvotrećinska većina ako vladajuća stranka stoji iza inicijative. Imaju njihovu podršku, barem prema onome što je na sastanku rekao saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan. Rijetki je prizor da je HDZ stajao na istoj strani klackalice sa opozicijom. Ovoj slici prisustvovala je i poslanica Marijana Puljak iz stranke Centar:

- Sastanak je bio vrlo konstruktivan, dogovorili smo se da se ponovo sastanemo za nekoliko nedelja i nadam se da će zajedno vladajuća stranka i opozicija doći do rešenja ovog problema i okrenuti se budućnosti - rekla je ona.

Antifašistkinja Rada Borić iz Nove Ljevice kaže da je vreme da se stvari dovedu u red posle 30 godina, uz dužno poštovanje onima koji su umrli sa takvim znakom.

- Treba se zapitati da li su se borili za demokratsku Hrvatsku ili za Hrvatsku koja treba da se zasniva na rasnim zakonima i na svemu što je ova karakteristika nekada značila. Za šta su se borili? - pita Borić, dodajući da ovaj znak nije poezija koju treba tumačiti.

- Uhvatila sam se kako kažem 'ajmo još ovih ustaša i partizana', ali ko je to učinio normalnim, kako možemo imati dovoljno i jednog i drugog, kako smo ih izjednačili? Jedini su bili antifašisti, a ostali nisu - pita se Borić.

Onaj čiju podršku jevrejska zajednica nije dobila bio je Marko Skejo, bivši ratni komandant IKS. Bataljona HOS-a Rafael Vitez Boban.

- Moje mišljenje je da bi bilo bolje da odu na Netanjahu, gde je njihov predsednik, kako bi probleme rešavali u svojoj kući, a ne u nama - rekao je Skejo.

Pitali su ga da li misli da će zabrana proći u Saboru, a da je vladajući HDZ na strani jevrejske zajednice?

- Postoje članovi HDZ-a koji bi sigurno digli ruku na pozdrav 'za dom spremni', ali budite sigurni da je veličina HDZ-a spremna za dom jer je to vapaj za slobodom, a njihov petokraki vapaj smrt za i za mrak - rekao je Skejo dodajući dobro poznatu retoriku da „Za dom spremni“ nije ustaški već hrvatski pozdrav.

- Postoji li nešto svetije od doma spremnog da bude, za vaše more, polja, kuću, porodicu, domovinu? Postoji li bolji pozdrav u Hrvatskoj? Pita Skejo.

Novinari su ga podsetili da je predsednik Zoran Milanović napustio obeležavanje akcije Maslenica nakon što je video dve osobe sa oznakama HOS-a.

- Da je bio s nama, da je dao malo za Hrvatsku, onda bi se ponašao drugačije i imao bi obzira prema braniteljima koji su stvorili hrvatsku državu, a tu je, između ostalog, HOS - podvukao je Skejo.

Treba dodati da Milanovićev odlazak sa godišnjice nije imao nikakve veze sa inicijativom jevrejske zajednice. Sastanak za raspravu o prijedlogu zabrane ustaških pozdrava sazvan je prije deset dana.

Ognjena Krausa, pomenutog predsednika Jevrejske opštine Zagreb, novinari su kontaktirali da bi pitali kakva je dalja procedura, da li će biti više sastanaka i kada se očekuje glasanje o zabrani, na šta je rekao da u izjavi imamo sve . Na ovo su novinari rekli da postoje udruženja koja se protive inicijativi i pre nego što je spomenut Skejo, Kraus je prekinuo sledećim rečima:

- To nas ne zanima, ne zanimaju nas komentari, zanima me šta ćemo da radimo. Ne tražite od mene da komentarišem komentare koji se na taj način pojavljuju na mrežama. Tačno znam kakvi su komentari i to me uopšte ne zanima - rekao je Kraus.

Rekli smo da ne razgovaramo o bilo kakvim komentarima na društvenim mrežama.

- Upoznali smo se, jednoglasno je dogovoreno da se donese zakon kojim će konačno biti postavljeni ustaški simboli i sva ta najmračnija istorija hrvatskog naroda. Je to dovoljno? pitao je ljutito.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.