HRVATSKA IMA VELIKI PROBLEM SA VAKCINAMA! Moraće da OBUSTAVE prvu turu, sad imaju vakcina SAMO ZA REVAKCINACIJU!
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

TEŠKA SITUACIJA

HRVATSKA IMA VELIKI PROBLEM SA VAKCINAMA! Moraće da OBUSTAVE prvu turu, sad imaju vakcina SAMO ZA REVAKCINACIJU!

U poslednja 24 sata zabeležena su još 643 nova slučaja korone u Hrvatskoj

Objavljeno: 12:04h

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u Hrvatskoj članovi Stožera izneli su nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

U poslednja 24 sata zabeležena su 643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321.

Preminule su 32 osobe, a testirano je 4 863 osoba.

Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva, iznela je podatke i govorila o cepljenju. Kazala je da je cepljeno 55204 osobe bilo s jednom ili dve doze cepiva.

U testiranjima je Hrvatska na 19. mjestu u EU.

- S obzirom na sastanak znanstvene platforme EU, ono što je jasno da je cijeli stručni i znanstveni svijet zabrinut s pojavama mutiranih varijanti virusa. U prvom redu zato što se dosta brže širi, sad već se dokazao još i treća varijanta koja je krenula iz Brazila. Najpre se pojavila u Ujedinjenom kraljevstvu i treće nedelje od pojave porast broja inficiranih je bio preko 50 posto. Varijanta u Brazilu za koju se najmanje znalo. Doima se da su to dodatne promene u odnosu na UK i Južnu Afriku i čini se da bi taj virus mogao izbeći dijelom odgovor antitelima kod onih koji su ih razvili prirodno ili cepljenjem, a to može delovati na serološka testiranja. Premalo se toga zna. Sve je više manje na nivou percepcije i kratkotrajnog praćenja gde se čini da soj iz Velike Britanije nije izazvao teže kliničke oblike i veći broj smrtnosti, ali što znamo o pritisku na zdravstveni sistem, pogotovo ako virus uđe u populaciju čiji se imunološki sistem ne može boriti s njim, definitivno se povisuje smrtnost. Ne nužno zbog samog virusa nego bolesti i infekcije. Jasno je da cijela Evropa i naučnici su se složili da situaciju treba oprezno pratiti i pojačati kapacitete sekvenciranja i mogućnosti praćenja pojave već otkrivenih mutanata, ali i nekih drugih. Očito je da se ponovo ne ponaša kao njegova braća drugi koronavirusi nego je skloniji mutacijama. Kako vršimo represiju na njega, cepivom i mjerama, virus će tražiti nove načine za širenje, a dijelom su to promene u njegovom genomu, mutacije. Moramo biti oprezni, još uvek je zimsko razdoblje i ima mogućnost širiti se brzo i kroz različite zemlje. S ovim mutacijama imamo određene spoznaje, ali ne zna se koliko su se te mutirane varijante proširile u kojim delovima sveta i koliko utiču na promenu u kliničkoj slici jer je prerano donositi velike zaključke o tome, kao i na smrtnost. Prvi rezultati su bili ohrabrujući gdje se pokazalo da cepiva u prometu deluju na tu varijantu iz Velike Britanije, ali trebaće to dalje pratiti - kazala je Alemka Markotić.

Na pitanje treba li da ima straha da će se umanjiti doze s obzirom da se licitira s cepivom, Markotić je kazala da nije sve samo politika.

- Zaštićeni smo kroz EU na neki način da se ne događaju te situacije. Obzirom da sam radila skoro desetak godina u imunološkom zavodu na kontroli cepiva i interferona, to je novo cepivo, treba veliki kapacitet da se za celokupno stanovništvo proizvede cepivo. To su zahtevni poslovi gde u niz segmenata u proizvodnji morate kontrolisati cepivo i to su skupe kontrole. Ako u proizvodnji nešto od brojnih kontrola koje se prate za svako cepivo i moraju biti uredne, ako se bilo što mora ponavljati ili nešto nije u redu treba dodatnog vremena. Ne postoji niti jedan proizvođač kojemu su sve serije završene i da se nešto ne mora ponavljati. To su problemi s kojima se susreću proizvođači i to može biti jedan od razloga zašto će povremeno isporuke cepiva doći kasnije nego je planirano - kazala je Markotić.

Krunoslav Capak, direktor Zavoda za javno zdravlje, rekao je:

- Nismo zadovoljni s dinamikom isporuke cepiva. To je daleko od onoga što je bilo dogovarano kod potpisivanja i kad smo ugovarali koliko ćemo cepiva kupiti. dodatno nam se otežava situacija što su nam se dale veće količine pa se smanjuju i to otežava provedbu plana cepljenja jer moramo cepiti sve koje smo cepili prvom dozom. Uspjećemo to napraviti s time da ćemo morati obustaviti nova cepiva jer nemamo nova cepiva da počnemo cepljenje s Pfizerom. Moderna je odstupila od doze koja je obećana, obavestili su nas da će kasniti nedelju dana s novom isporukom. Nismo zadovoljni, ali možemo poticati EK koja je ugovarala s proizvođačima što se radi kontinuirano. Molimo ih dana isporuče što su obećali i isporuče količine koje su obećali na neki normalni dio što su obećavali. U situaciji smo da moramo restrukturirati plan cepljenja i nemamo u ovom trenu Pfizerovog cepiva nego ga čuvamo za docepljivanje za drugu dozu i čekamo polovinu drugog meseca gde su obećali veće količine, mada po distribucijskoj listi to ne vidimo. Moderna je obećala da će u nedelji iza 1. isporučiti obećano, nešto više od 11 hiljada doza, možemo se nadati da će to biti tako. Imamo naznake da će nešto do donacija koje su obećane od potresa stići od proizvođača Moderna pa ćemo to iskoristi za daljnje proširenje populacije koja se cepila prvom dozom. Za Oxfordsko cepivo stoji da će brzo krenuti distribucija. Dostavili su količine koje će distribuirati EK, a EK radi raspodelu - kazao je Capak.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.