U TOKU IZGRADNJA FABRIKE AVIO-DELOVA U HRVATSKOJ: Ova investicija je teška 33 MILIONA EVRA!
Avion, ilustracija, Foto: Twitter/FabrizziSem

HRVATSKA

U TOKU IZGRADNJA FABRIKE AVIO-DELOVA U HRVATSKOJ: Ova investicija je teška 33 MILIONA EVRA!

O dolasku FAC C-a u Jakovlje počelo je da se priča sredinom 2019. kada je najavljena grinfild investicija austrijske kompanije

Objavljeno:

Austrijska aeronautička kompanija FAC C je početkom decembra 2020. počela gradnju fabrike avio-delova u hrvatskoj poslovnoj zoni Sever 2, u Jakovlju na granici sa Slovenijom.

Fabrika će proizvoditi delove koji će se ugrađivati u najpoznatije svetske avione, piše Poslovni dnevnik.

Prema poslovnom planu FAC C-a, u prvoj fazi će biti zaposleno 450 radnika, izjavila je predsednica opštine Jakovlje Sanja Borovec.

Dodala je da ova investicija, teška 33 miliona evra, znači obezbeđenje radnih mesta stanovnicima ovog područja, bolju egzistenciju za život, ali i vetar u leđa za dalji privredni razvoj te opštine.

O dolasku FAC C-a u Jakovlje počelo je da se priča sredinom 2019. kada je najavljena grinfild investicija austrijske kompanije. Samo u prvoj fazi bilo je predviđeno ulaganje od oko 30 miliona evra i otvaranje 600 radnih mesta, a u drugoj fazi je bilo planirao otvaranje još jedne fabrike za proizvodnju unutrašnjih delova za avione s ukupno hiljadu zaposlenih, navodi Poslovni.

S obzirom na krizu koja je usled pandemije kovidi-19 pogodila avio-industriju, teško je proceniti tačan obim ukupne FAC C-ove investicije i njenu dinamiku, a o tome se ne izjašnjava ni sam ulagač, primećuje list.

Dodaje da je kompanija gotovo dve godine pregovarala o najboljoj lokaciji za svoju fabriku, koja je trebalo da bude na prostoru unutar EU, te da su u najužem izboru, pored Hrvatske, bile sve zemlje istočne i centralne Evrope, a u finišu je Hrvatska bila ispred Slovačke i Poljske.

U prvoj fazi je planirana proizvodnja delova za Erbas, i to delova za unutrašnjost aviona - od pregrada za prtljag i plafonskih panela do ulaznog dela interijera.

FAC C će u Hrvatskoj poslovati pod imenom FAC C Soljušens Kroacija.

Austrijska firma ima više od 3.400 zaposlenih u 38 zemalja sveta i prihode od 782 miliona evra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.