HRVATSKI ISTORIČAR ODRŽAO LEKCIJU: Pomenuo SPC, Srbija i Hrvatska su na nogama zbog ovoga
Hrvoje Klasić, Foto: Printscreen

NAKON ZEMLJOTRESA

HRVATSKI ISTORIČAR ODRŽAO LEKCIJU: Pomenuo SPC, Srbija i Hrvatska su na nogama zbog ovoga

Komentarišući Košićevu izjavu u kojoj je uporedio zemljotres koji je pogodio Petrinju i Baniju sa borbom potiv Srba, Turaka i komunista

Objavljeno: 12.01.2021. 18:47h
  • 22

Srpska pravoslavna crkva i Srpsko narodno vijeće uradili su više dobrih stvari za ljude na Baniji nakon zemljotresa od sisačkog biskupa Vlade Košića, ističe hrvatski istoričar Hrvoje Klasić.

Komentarišući Košićevu izjavu u kojoj je uporedio zemljotres koji je pogodio Petrinju i Baniju sa borbom potiv Srba, Turaka i komunista, Klasić je ocenio da je "žalosno da Košićeve izjave nisu incidentna pojava nego način njegovog razmišljanja".

- To misli Košić i vrh Katoličke crkve. Nije ovo prvi put da Biskupska konferencija ne zna kako da reaguje. To je sramoćenje Siska i cele Crkve, čiji ga vrh nikad nije osudio zbog ovakvih izjava - poručio je Klasić, a prenosi portal SNV-a "Novosti".

Klasić podseća da biskup Košić ustaške osuđenike naziva - hrvatskom vojskom, te napominje da je ovaj rimokatolički visokodostojnik sa takvim izjavama "u sukobu sa papom Franjom".

Nikada niko na Baniji nije koristio termin Banovina

On se osvrnuo i na spor u vezi sa izrazima Banija i Banovina za tu regiju, ističući da to nije istorijsko ili lingvističko, već isključivo političko pitanje.

- Nikada niko u Kostajnici, Glini, Petrinji, Sisku, ali ni Splitu ni Zagrebu do 1991. godine nije koristio termin Banovina, nego Banija i Banijci - istakao je Klasić.

Hrvatski istoričar smatra da je izraz Banovina "jedan od pokušaja pohrvaćivanja onoga što se na potpuno pogrešan način vezalo za Srbe".

- Na Baniji je većinsko stanovništvo bilo srpsko i morao se naći hrvatskiji termin od onoga koji je koristilo tamošnje stanovništvo - ocijenio je Klasić, navodeći da su politički i lingvistički eksperti, da bi kraj zvučao više hrvatski, dali termin - Banovina.

(Espreso.co.rs/Nezavisne)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media