NEMA KRAJA NEVOLJAMA: Nakon ZEMLJOTRESA, stanovnike Hrvatske je sada zadesilo OVO!
Petrinja, Foto: printscreen

UŽAS

NEMA KRAJA NEVOLJAMA: Nakon ZEMLJOTRESA, stanovnike Hrvatske je sada zadesilo OVO!

Na području Petrinje, Siska i Gline jutros je bilo dva stepena, a dok u Petrinji i Sisku pada kiša, u Glini je susnežica

Objavljeno:

Sudeći prema vremenskoj prognozi, stanovnici potresom pogođenog područja centralne Hrvatske danas se suočavaju s vremenskim neprilikama, padom temperature, kišom, susnežicom i snegom.

Na području Petrinje, Siska i Gline jutros je bilo dva stepena, a dok u Petrinji i Sisku pada kiša, u Glini je susnežica.

Posledice i štete razornog zemljotresa koji je pre 10 dana pogodio ovo područje još se procenjuju, a prema pisanju zagrebačkg Večernjeg lista, ona je kao da se, kako navode, srušio jedan Senj.

Ti podaci su, kažu, dobijeni snimanjem satelita i dronova, koji se od juče mogu videti i na interaktivnoj karti Hrvatskog udruženja kriznog menadžmenta.

U Petrinji je stradala 681 kuća, u Sisku njih 891, a u Glini 1.171.

One su na karti podeljene u tri kategorije, odnosno označene su crvenom, narandžastom i žutom bojom, zavisno od toga da li su uništene, oštećene ili verovatno oštećene.

Predsednik Hrvatskog kriznog menadžmenta Igor Magdalenić kaže da su procenu posledica potresa radili korišćenjem satelitskih snimaka Copernicusa EMS, na zahtev Direktorata civilne zaštite.

Karta omogućava pretraživanje područja Petrinje, Siska i Gline, i to po adresi, pa svako ko želi može da vidi u kojoj je kategoriji njegova kuća ili možda određena škola, ambulanta, vrtić...

"Ovakva se karta radi, zapravo, kao podrška operativnom delovanju civilne zaštite. Ona omogućava pregled situacije, ali moram napomenuti da nikako ne zamenjuje struku na terenu. Moguće je da su oštećeni još neki objekti, što se ne može videti spolja", rekao je Magdalenić.

On dodaje da izrada ovih interaktivnih karata nije išla sasim glatko.

Interpetaciju satelitiskih snimaka otežavala je i konstantno oblačno vreme iznad tog područja, pa su korišćeni i dronovi Hrvatske gorske službe spasavanja i dronovi Državne intervenske jedinice civilne zaštite Osijek.

Prema njegovim rečima, karte su namenjene sagledavanju situacije kako bi se imao adekvatan odgovor na katastrofu, dok preglede objekata i određivanje stepena njihove bezbednosti, kao i preporuke gađanima o postupanju obavljaju građevinski stručnjaci na terenu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.