OVAKO SU ZAVRŠILE ZALIHE NAMENJENE GLADNIM I RANJENIMA IZ ZEMLJOTRESA: Mediji kritikuju vlast u Hrvatskoj
Mira iz Gline, Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

haos

OVAKO SU ZAVRŠILE ZALIHE NAMENJENE GLADNIM I RANJENIMA IZ ZEMLJOTRESA: Mediji kritikuju vlast u Hrvatskoj

Telegram je došao do ugovora koje su s udruženjima Veličanka potpisivali ministri Horvat, Ćorić i Dalić....

Objavljeno:

Poslednjih dana, nakon katastrofalnih zemljotresa koji su pogodili Petrinju, Sisak, Glinu i okolna područja, mnogo se pisalo o zalihama robe, šta sve sadrže i kakva je njihova uloga u katastrofama poput ove. Ali kako se čuvaju robne zalihe i ko ih čuva, vrlo je malo poznato.

Telegram je u posedu jednog ugovora i dva dodatka o ugovoru koji je u ime Ministarstva ekonomije, preduzetništva i zanatstva, odnosno Direkcije za robne zalihe, potpisala bivša potpredsednica Vlade i ministarka privrede Martina Dalić.

Martina Dalić potpisala je ugovor o upravljanju, čuvanju i održavanju magacina, opreme i sitnog inventara i dobara strateških zaliha robe sa izvesnim Stankom Ragužem, upravnikom Agroturističke zadruge Veličanka iz Velike, kod Požege. Prema Sudskom registru, ova zadruga, između ostalog, uređuje i održava zelene površine; otkup, sušenje i prerada voća i povrća; priprema hrane i pružanje usluga prehrane; pružanje usluga smeštaja; turističke usluge koje uključuju sportsko-rekreativne ili avanturističke aktivnosti, kao i usluge čišćenja poslovnih, stambenih, sportskih i drugih prostorija.

Horvat i Ćorić dali su im nove ugovore

Nijedna reč, niti jedna reč, nije navedena o poslovima obezbeđenja ili fizičkom obezbeđenju zgrada, poslovnih prostora ili magacina. Pomenuti ugovor potpisan je 25. maja 2017. godine i zahvaljujući naknadno potpisanim aneksima i dalje je na snazi. Prvi dodatak ugovoru potpisan je 21. septembra 2017. godine, što Agroturističkoj zadruzi, pored zadržavanja robnih rezervi u Kuzmici, daje isti posao za čuvanje robnih zaliha u Glini.

Drugi amandman na ugovor 3. maja 2019. godine potpisao je tadašnji ministar ekonomije, preduzetništva i zanata Darko Horvat. Zbog ova dva aneksa sporazum važi i dalje do 1. juna 2023. godine, pa ga je tako pronašao aktuelni ministar ekonomije i održivog razvoja Tomislav Ćorić. U međuvremenu, tokom njegovog mandata, pomenuta zadruga iz Velike dobila je sličan posao u Rijeci. Ukupno, Veličanka mesečno fakturiše 63.000 kuna bez PDV-a za skladištenje sve tri lokacije skladišta robe. Godišnje je, s PDV-om, više od milion kuna.

Ministarstvo se poziva na državnu tajnu

Telegram se prošle godine obratio Ćorićevom ministarstvu sa pitanjem da li je zaključio još jedan dodatak ugovora ili novi ugovor sa Veličankom, Velikom agro-turističkom zajednicom i, ako jeste, na koji se ugovor ili dodatak ugovora odnosi i koliki je iznos u pitanju.

Odgovor koji smo dobili bio je prilično preteći:

„Član 9. Zakona o strateškim robnim zalihama (NN 87 / 02,14 / 4) propisuje da je„ osnovna raspodela robnih zaliha po oblastima državna tajna “, dok je član 11. Zakona ponovo naglašava važnost „Raspodela zaliha robe po oblastima je državna tajna“. “, stoji na samom početku odgovora.

„Budući da su vaša pitanja usredsređena na skladišta u vlasništvu Republike Hrvatske u kojima se nalazi roba u vlasništvu Republike Hrvatske i koja čine zalihe, svi postupci koji se tiču primene Zakona o strateškim robnim zalihama u takvim skladištima i smeštaja robe u takva skladišta vode se etiketom vrlo potajno, pa tako i odabir subjekta koji izvršava zadatke iz vašeg pitanja “, piše dalje u odgovoru iz ministarstva na čelu sa Tomislavom Ćorićem.

„Svako deljenje podataka je protiv zakona“

A onda postoji ozbiljno upozorenje: „Skrećemo vam pažnju na činjenicu da je svako deljenje podataka iz vašeg zahteva protivno Zakonu o tajnosti podataka (NN 79/07, 86/12).“ Ugovori i dva aneksa koja su u posedu Telegrama, međutim, ne nose nikakvu zvaničnu oznaku tajnosti, niti sadrže „Strogo poverljivo“.

Tajnost se pominje samo u članu 21. ugovora, koji kaže da je držalac skladišta „dužan da vrši kontrolu nad trećim licima“ koja će se „preseliti i napustiti skladište“ tokom trajanja ugovora. Sledeći paragraf istog člana ugovora kaže: „Skladištar ne može, bez odobrenja direkcija [za zalihe robe], davati bilo kakve informacije trećim licima, bilo usmeno ili pismeno, u vezi sa uskladištenom robom i skladištenjem“. Da bi čitaocima bilo jasnije, reč „magacioner“ u ugovoru odnosi se na Agroturističku zajednicu Veličanka iz Velike.

U sledećem pasusu istog člana, „čuvar skladišta“ upozorava se da su „podaci iz prethodnog člana označeni nivoom tajnosti„ STROGO TAJNO “, u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka“.

Menadžer kaže da je računarski nepismen

Pogledali smo pomenuti Zakon, a s obzirom da član 18 kaže da „pristup poverljivim podacima imaju osobe kojima je to potrebno za obavljanje delatnosti iz njihovog sektora i kojima je izdata Potvrda o bezbednosnoj verifikaciji (uverenje)“, obratili smo se menadžeru Agroturistička zajednica, Stanku Ragužu, sa pitanjem da li ima potrebnu potvrdu.

Odgovorio je da nam to ne može reći i da je poštovao sve članove zaključenih ugovora, uključujući i onaj o tajnosti. Međutim, naglasili smo da ugovor nije klasifikovan i da nema oznaku nikakvog, a kamoli najvišeg nivoa tajnosti, te da se u članu ugovora u kojem se pominje tajnost odnosi isključivo na uskladištenu robu i skladištenje.

Raguž je, međutim, bio uporan i insistirao je da nam ne može reći da li ima važeću potvrdu, koju, prema zakonu, izdaje Kancelarija Saveta za nacionalnu bezbednost. Pitali smo Raguža da pismeno odgovori na naš pisani upit, ali on se pravdao da nije dovoljno računarski pismen i da će narednom danu reći jednom od zaposlenih u zadruzi. Ali uprkos obećanju, nismo dobili pismeni odgovor.

Državne kompanije čiste sneg i kose travu

Raguž, jedan od članova Požeške udruge veterana HDZ-a Gojka Šuška, bio je, međutim, mnogo pričljiviji o drugim poslovima koje obavlja njegova zadruga i zapošljava desetak ljudi.

Kaže da s HEP-om imaju ugovore o košenju trave, a rade za Hrvatske železnice, ali kao kooperanti. Takođe je potvrdio da imaju ugovor sa Centrom za odlaganje radioaktivnog otpada koji će biti uspostavljen na mestu nekadašnjeg vojnog skladišta Čerkezovac, potpisan na godinu dana za iznos od 99.000 kuna bez PDV-a.

Iz tog Centra su za Telegram odgovorili da tamo zadruga Raguž kosi travu, čisti sneg i održava put dug 4,5 kilometara, a sa puteva uklanja drveće i veće grane u slučaju njihovog urušavanja. Centar za odlaganje radioaktivnog otpada dodao je da se komunalno preduzeće Dvorkom iz obližnjeg Dvora „izvinilo što ne može da pruža usluge održavanja“, pa je posao dobio Agroturistička zadruga iz 180 kilometara udaljene Velike!

Žalbe nakon što su dobili poslove zaštite

Međutim, jedno je pokositi travu i očistiti sneg, a sasvim drugo zadržati strateške zalihe robe Republike Hrvatske. Kada je i Agroturistička-zadruga Veličana dobila posao skladištenja robe u Rijeci, žalile su se dve kompanije čija je osnovna delatnost fizička zaštita zgrada, kompanija Primmula i 007 Miletići, obe iz Solina.

Međutim, 9. septembra prošle godine Državna komisija za kontrolu javnih nabavki odbila je njihove žalbe „zbog nedostatka pravnog interesa“, pa je dobro postavljeni tim iz Velike dobio posao. U Ministarstvu ekonomije i održivog razvoja objasnili su za Telegram da se u Rijeci radi o skladištu „u vlasništvu Republike Hrvatske, ali u kojem nema zaliha robe u vlasništvu Republike Hrvatske“. Zatražili smo ugovor o zadržavanju tog skladišta, ali nam ga nisu obezbedili.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegram.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.