CIA JE VEĆ 1970. ZNALA ŠTA DA ĆE SE KRVOPROLIĆE DESITI NA BALKANU: Objavljene su nove MAPE
Jugoslavija, Foto: Printscreen/večernji.hr

skinut veo tajni

CIA JE VEĆ 1970. ZNALA ŠTA DA ĆE SE KRVOPROLIĆE DESITI NA BALKANU: Objavljene su nove MAPE

SAD je inače bio prilično zainteresovan za Jugoslaviju, koja je u vreme hladnog rata bila važna država

Objavljeno:

Američka obaveštajna agencija CIA na popularnom servisu Flickr ima svoj profil na kojem objavljuje deklasificirane zemljopisne karte, dakle, one na kojima više nisu oznake tajnosti pa ih sme videti i javnost. Pre nekoliko godina objavili su i nekoliko karata Jugoslavije, koje su tada iznenadile neke. Jedna je iz 1981. godine, a druga iz 1998. je vojno-geografska. Tu je i jedna karta srednjeg Balkana iz 2000. na kojoj se delimično nalazi i Hrvatska.

SAD je inače bio prilično zainteresovan za Jugoslaviju, koja je u vreme hladnog rata bila važna država. Tako je 2007. objavljen dokument iz 20. novembra 1970. godine u kojem se govori o "snagama koje su decentralizovale političku vlast i kontrolu unutar Jugoslavije više nego u bilo kojem drugom komunističkom društvu".

"Pitanje je hoće li te snage podriti centralizam u Jugoslaviji, a izgled posttitovske stabilnosti neće postati jasan još neko vreme. U svakom slučaju, karakter Jugoslavije se menja, a posledice eventualnog rezultata sve su važnije za Jugoslovene, Ruse i Zapad" piše u uvodu dokumenta, u kojem se citira i izjava crnogorskog komunista i disidenta Milovana Đilasa o mogućnosti sovjetske intervencije u Jugoslaviji.

U ovom dokumentu već se govori o posletitovskoj Jugoslaviji, što ne čudi jer je Tito već bio u poodmakloj dobi, no umro je tek 10 godina posle. CIA je već tu naslutila krvavi raspad Jugoslavije.

"Potencijal za katastrofu je stvaran" piše u dokumentu, u kojem se upozorava da bi Hrvati, ako Edvard Kardelj ili Kosta Crvenkovski nakon smrti Tita budu tražili njihove ostavke, mogli krenuti prema secesiji koja bi se u tom slučaju mogla sprečiti jedino vojnom akcijom pod srpskim i crnogorskim generalima.

"Dovede li se to do ekstremnog zaključka, to bi moglo značiti građanski rat" piše u dokumentu. Takođe se navodi kako Kardelj u borbi protiv republičkih lidera ima samo Titov osobni autoritet i vojsku.

"Nakon Titove smrti ostaće samo vojska" piše u dokumentu. U dokumentu se ističe i da su Slovenija i Hrvatska znatno bogatije od drugih delova Jugoslavije, kao i hrvatske težnje prema nezavisnosti. Pri kraju dokumenta nalazi se rečnik, a pod "Hrvatska" ističe se kako se njome gotovo hiljadu godina upravljalo iz Beča i Budimpešte, dok je Dalmacija imala znatno drugačiju istoriju od ostatka zemlje te da je bila zemlja pirata, trgovaca i dugogodišnja kolonija Venecije.

Kozmopolitiskiji Dalmatinci, ističe se, ne dele tako snažno militantni nacionalizam ostatka Hrvatske te su, barem između dva svetska rata, bili skloniji proglasiti Srbe pobjednicima i jamcima nezavisnosti od neslavenske dominacije.

(Espreso.co.rs/vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.