Znate li da vam epidemiolozi COVID mogu dijagnostikovati i bez testiranja? EVO I KAKO!
Dr Smilović, Foto: printscreene

doktorka obrazložila

Znate li da vam epidemiolozi COVID mogu dijagnostikovati i bez testiranja? EVO I KAKO!

Višnja Smilović za dijagnostiku COVID-a bez testiranja dala je konkretan primer

Objavljeno:

Kao i kod svake zarazne bolesti, postoje kriteriji po kojima epidemiolozi klasificiraju zaražene kao moguće, verovatne ili potvrđene slučajeve.

U slučaju zaraze virusom SARS-CoV-2 najnovije kriterijume objavio je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), a epidemiološkim službama u Hrvatskoj prosledio ih je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Epidemiologinja i voditeljka delatnosti epidemiologije u ZJZ-u Međimurske županije dr. med. Višnja Smilović za dijagnostiku COVID-a bez testiranja dala je konkretan primer.

"Kada po kliničkim kriterijima prijavljujemo zarazu virusom SARS-CoV-2, ta osoba mora imati epidemiološku poveznicu. Dakle, ako neko od ukućana ima zarazu potvrđenu PCR testom, a drugi ukućan razvije iste ili slične simptome, onda ga ne treba testirati i on je po klasifikaciji verovatan slučaj", pojasnila je za DNEVNIK.hr.

Dr. Smilović dodaje kako je ECDC početkom dana promienio i definiciju po kojoj se zaraza COVID-19 smatra potvrđenom ako je osoba pozitivna na PCR testu, ali i na brzom antigenskom testu.

"No i tu je važno znati kod koga se antigenski test može raditi, znači to mora biti osoba sa simptomima. Test mora biti i validiran", kaže dr. Smilović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/dnevnik hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.