Milaković: Neću biti u Koloni sećanja u Vukovaru! OTKRIO JE I ZAŠTO JE DONEO TU ODLUKU
Vukovar, Foto: Filip Plavčić

KOLONA SEĆANJA VUKOVAR

Milaković: Neću biti u Koloni sećanja u Vukovaru! OTKRIO JE I ZAŠTO JE DONEO TU ODLUKU

Kaže da nije spreman da učestvuje u obeležavanju Dana sećanja za žrtve Vukovara

Objavljeno:

Zamenik grdonačelnika Vukovara Srđan Milaković ni ove godine neće učestvovati u Koloni sećanja u Vukovaru, a razlog tome je, kaže, što nema suštinskih promena ni u odnosima ni u komunikaciji, pa ni u odavanju pošte srpskim žrtvama.

"Pozicija srpske zajednice se nije ništa promenila. Kada je u pitanju sam narativ stradanja u Vukovara, on je ostao isti. Ne uvažava stradanja Srba. S jedne strane imamo pijetet prema jednom delu žrtava, ali nema spremnosti da se isti takav pijetet pokaže prema žrtvama srpske zajednice", rekao je Milaković za zagrebačku N1 tv.

Kaže da nije spreman da učestvuje u obeležavanju Dana sećanja za žrtve Vukovara na način i u obliku kojem se to čini i radi.

Prema njegovim rečima, stradanje Srba je isključeno, pa je reč o isključivo jednostranom prikazu događaja iz rata.

"Znači Kolona, stradanje, odavanje počasti žrtvama i solidarnosti ja bih rekao nije sporna ni za jednog pripadnika srpske zajednice pa tako ni za mene. Odavanje počasti političkih predstavnika Srba pre svega ima politički karakter i ja u tom smislu kao političar i kao predstavnik Srba pokazujem naprosto poziciju srpske zajednice u Gradu", rekao je on.

Upitan je li dvojezičnost pravi problem Srba u Vukovaru, kaže da je to samo simbolična stvar.

"Kroz to se najjednostavnije vidi gde su danas Srbi u Vukovaru. Građani drugog reda i naprosto etiketirani u ovom društvu. Problem je kod ostvarivanja običnih građanskih prava", rekao je Milaković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.