SKANDALČINA U ZOOLOŠKOM VRTU! Lavica ODGRIZLA sopstvenu šapu koja joj se PARALISALA!
Lavica, Foto: Profimedia

OSIJEK

SKANDALČINA U ZOOLOŠKOM VRTU! Lavica ODGRIZLA sopstvenu šapu koja joj se PARALISALA!

Lavica, koja je operisana 15. septembra zbog problema sa zubima, patila je od pareze desne zadnje noge usled stavljanja u anesteziju

Objavljeno: 12:28h

Udruženje prijatelja životinja osudilo je nemar rukovodstva zoološkog vrta u Osijeku i podnelo krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu jer su dozvolili da ranjena lavica pati nedeljama prije nego što joj je pružena pomoć, da bi je na kraju ubila.

„Zoološki vrtovi su ionako mesta velike patnje životinja, ali ako ne pomognemo životinji koja očigledno pati, zločin je teškog zanemarivanja, zbog čega smo podneli krivičnu prijavu“, rekli su Prijatelji životinja.

Dodali su da bi ishod mogao biti drugačiji da je lečenje započelo odmah ili da su se bar nedelje lavice mogle skratiti.

Pojeo si joj stopalo

Naime, lavica, koja je operisana 15. septembra zbog problema sa zubima, patila je od pareze desne zadnje noge usled stavljanja u anesteziju.

Zbog osećaja trnjenja zadnje noge, lavica je počela da se povređuje i u roku od nekoliko nedelja pojela je trećinu stopala. Uprkos upozorenjima timarača da lavica samopovređuje, uprava osečkog ZOO vrta ignorisala je patnju životinje i reagovala tek nakon što su mediji objavili snimke teško povređene lavice, objasnili su aktivisti.

Tada je uprava zaključila da će nesrećna lavica ostati trajno onesposobljena i ubila je. Prijatelji životinja podsetili su da ovo nije prvi slučaj da je ZOO vrt u Osijeku zanemarivao životinje - prošlog decembra je pobegao vuk koji je uhvaćen samo nekoliko dana kasnije, a pre deset godina lav je uginuo jer je odvojen od čopora i stavljen u mali beton kavez.

Neprihvatljivo je držanje životinja u zatočeništvu

Tužni slučaj lavice jasno pokazuje koliko je neprihvatljivo držati životinje u zatočeništvu, gde su usamljene i dosadile do ludila, bez mogućnosti stvaranja socijalnih veza sa pripadnicima njihove vrste, bez mogućnosti za mentalnu stimulaciju ili fizičku aktivnost i bez mogućnosti pokreta za to. njihova prirodna staništa.

Životinje zato pate od zoopsihoze, nenormalnog i samouništavajućeg ponašanja: zabrinuti su, neprestano klimaju glavom, grizu rešetke, vrte se, šetaju se gore-dole unutar kaveza i grizu sopstvene udove, a to dovodi do bolesti i / ili smrti.

„Zoološki vrtovi su kolekcija tužnih i eksploatisanih životinja o čijem životu posetioci ne mogu ništa da nauče, dok se istovremeno uništavaju njihova prirodna staništa i ubijaju životinje“, upozoravaju Prijatelji životinja, pozivajući građane da ne posećuju zoološke vrtove i podržavaju patnju životinja u zatočeništvu.

Umesto toga, oni preporučuju da se životinje posmatraju u njihovim prirodnim staništima, uče o njima gledajući dokumentarne filmove, televizijske programe ili čitajući o njima na mreži, u knjigama i časopisima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.