JANAF TRESE HRVATSKU: Ova afera je mogla da raspusti parlament, u pitanju su OZBILJNE MALVERZACIJE
Afera koja je mogla da raspusti Hrvatski parlament, Foto: EPA-EFE/DANIEL KASAP

PRITVOR

JANAF TRESE HRVATSKU: Ova afera je mogla da raspusti parlament, u pitanju su OZBILJNE MALVERZACIJE

Poslanik zeleno-levog bloka Tomislav Tomašević je u objavi na Tviteru komentarisao ukidanje imuniteta trojici poslanika

Objavljeno:

Ured za suzbijanje korupcije i kriminala (USKOK) za 10 od 13 osumnjičenih za učešće u "aferi Janaf" traži određivanje pritvora zbog mogućeg uticaja na svedoke.

Među osumnjičenima su i gradonačelnici Velike Gorice i Nove Gradiške, Dražen Barišić, odnosno Vinko Grgić.

Njima je ranije danas ukinut poslanički imunitet u hrvatskom saboru.

Nakon ukidanja imuniteta obojica gradonačelnika su uhapšena.

Hapšenje 13 osumjičenih za malverzacije, primanje mita i zlooupotrebu položaja uzburkalo je hrvatsku javnost.

Posebno oštre su bile reakcije opozicionih poslanika na aktuelnu situaciju.

Poslanik zeleno-levog bloka Tomislav Tomašević je u objavi na Tviteru komentarisao ukidanje imuniteta trojici poslanika, što se dogodilo prvi put u istoriji hrvatskog parlamentarizma.

"Prvi put u istoriji sabora je ođednom skinut imunitet čak trojici zastupnika. Konstituisao se sabor tek pre 50-ak dana, a već trojici je skinut imunitet na zahtev DORH-a", napisao je Tomašević.

Podsetio je da je u prošlom mandatu vlade Andreja Plenkovića zamenjeno više od pola ministara zbog optužbi za korupciju.

"A ovim tempom će i pola sabora", napisao Tomašević.

USKOK je sinoć pokrenuo istragu protiv direktora Janafa Dragana Kovačevića i još desetorice osumnjičenih, dok se za dvojicu gradonačelnika iz redova vladajućeg HDZ-a i opozicionog SDP-a, Barišića i Grgića, čekalo ukidanje imuniteta.

Skidanje imuniteta Barišiću iz HDZ-a i njegovo hapšenje moglo je dovesti u pitanje opstanak Plenkovićeve vlade, ali se to nje dogodilo jer je on podneo ostavku, a HDZ je u međuvremenu za njegovog zamenika u saboru predložio Matu Čičaka.

Čičak je u izjavi medijima rekao da mu je čast da ga je stranka drugi put izabrala za parlament, ali je istovremeno priznao da mu je teško da dolazi u sabor u, kako je rekao, ovakvim okolnostima.

"Nije lako kad dolaziš iza nekog kolege kojem se dešavaju ovakve stvari", rekao je, između ostalog, Čičak, koji je i načelnik Opštine Rugvica.

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, koji nisu glasali za skidanje imuniteta dvojici gradonačelnika Hrvoje Zekanović rekao je da njihov stav jeste da oni moraju da odgovaraju.

Pokušavao je, kaže, drugim poslanicima da objasni da HDZ nema većinu izostankom jednog poslanika gubi većinu.

"A, ako nemaš većinu u parlamentu, taj parlament se mora raspustiti. Ali, to nije odgovaralo SDP-u. Razlog ili izgovor im je bilo to što je i njihov zastupnik osumnjičen za neka krivična dela", objasnio je Zekanović, uveren da su SDP i ostali klubovi propustili priliku za raspuštanje parlamenta.

Primetio je takođe da je veoma dug spisak ljudi sa visokog nivoa HDZ-a koji su tokom godina procesuirani zbog krivičnih dela.

"Taj spisak je jako dugačak. Imamo apsurdnu sitauciju da je Plenković napravio ogroman propust, on je te ljude stavio na liste pre samo nekoliko tedana. Nitko pritom tu ne govori o njegovoj odgovornosti niti o odgovornosti Davora Bernardića", rekao je Zekanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.