SKANDALČINA, PSIHIJATAR NAPRAVIO DETE PETRI MILKOVIĆ: O ovome priča ceo Balkan
Psihijatar iskorišćavao pacijentkinje, Foto: Shuterstock

MANIPULATOR

SKANDALČINA, PSIHIJATAR NAPRAVIO DETE PETRI MILKOVIĆ: O ovome priča ceo Balkan

Petra Milković bila mu je pacijentkinja kad su počeli vezu

Objavljeno:

Pet dana nakon otkrivanja afere o varaždinskom psihijatru i njegovim seksualnim vezama s pacijentkinjama iz ordinacije, svaki se dan saznaje sve više informacija o neprimerenom ponašanju lekara u odnosu prema bolesnim ženama. Osim što ih je seksualno mamio, održavao veze s njima, seksualno implicirao ili ih verbalno dovodio u veliku neugodnost, psihijatar je žene koje je lečio, iskoristio i kao svedoke karaktera u sudskom procesu s bivšom partnerkom.

Blaćenje

Petra Milković bila mu je pacijentkinja kad su počeli vezu, psihički ju je izmanipulisao, ostavila je sve svoje i s njim dobila dete. Nakon, kako je posvedočila, manipulativnog ponašanja i zlostavljanja u vezi pobegla je u Sloveniju, a s lekarom danas vodi sudski proces. Istog su lekara brojne pacijentkinje optužile za neprimereno ponašanje, a zbog čega je nekoliko uglednih lekara dosad napisalo četiri prijave Hrvatskoj lekarskoj komori, tražeći da se protiv njega povede disciplinski postupak, ali bez rezultata.

Isto su od HLK zatražili i advokati koji zastupaju Petru Milković pred sudom u Sloveniji. Razlog je, piše, neetično i neprofesionalno postupanje, a u tome je ulogu odigrala još jedna pacijentkinja iz psihijatrijske ordinacije kontroverznog lekara. Pacijentkinja Klementina Vrus Dužević u septembru 2018. godine samoinicijativno je poslala e-mail socijalnoj radnici varaždinskog Centra za socijalni rad, koja vodi postupak, u kojem je “svedočila” o karakteru Petre Milković i njenih roditelja.

Autorka mejla nije mogla znati koja socijalna radnica radi na predmetu Petre Milković i lekara, osim ako joj to nije rekao lično njen psihijatar. Sadržaj e-maila je blaćenje Petre Milković. Još jedan mail u istom tonu pacijentkinja iz ordinacije psihijatra u varaždinskoj Opštoj bolnici poslala je i nedelju dana kasnije.

Njena zapažanja ili mišljenje niko iz Centra nije službeno tražio. Budući da se radi o spisu sa statusom stroge tajnosti i niko nema pravo uvida, psihijatar je, deleći te podatke sa svojom pacijentkinjom, prekršio obavezu o tajnosti postupanja i kršenja odnosa lekar-pacijent. Istu je pacijentkinju, Klementinu Vrus Dužević, njen psihijatar predložio i kao svedoka u postupku pred slovenskim sudom, koji vodi s drugom pacijentkinjom iz svoje ordinacije.

Roditelji Petre Milković danas svedokinju kazneno gone. Iz firme u kojoj je svedokinja radila u to su se vreme požalili na njene česte izostanke s posla koje je opravdavao psihijatar.

foto: Shuterstock

Neistine o majci

Uz Klementinu Vrus Dužević, u korist psihijatra svedočila je još jedna pacijentkinja. Veronika Mraković sastavila je izjavu u kojoj, piše u prijavi, iznosi neistinite navode vezane za majku Petre Milković, psihološknju po struci.

Majka je bila ta koja je ćerki u borbi za zdravlje i predložila odlazak kontroverznom psihijatru, verujući u njegovu profesionalnost. Spornu izjavu, u kojoj Veronika Mraković prepričava navodne razgovore između Marije Milković i bivše šefice Odeljenja psihijatrije Opšte bolnice Varaždin dr. Zemire Medved, a u kojoj one "satima ogovaraju" prozvanog psihijatra, "ismevaju ga i uživaju kako su ga izigrale", psihijatar je dostavio svojoj advokatici u Sloveniju. Izjava je predana u spis Opštinskog suda u Ljubljani.

Dr. Zemira Medved psihijatra je sa svog Odeljenja i sama prijavila Sudu časti HLK. Uskoro je dala otkaz u Opštoj bolnici Varaždin. Psihijatar je protiv nje podneo tužbu za mobing i postupak je u toku.

- Očito je da je (...) i ovu svoju pacijentkinju obavestio o postojanju sudskog postupka i naveo je da sastavi i kod javnog beležnika overi izjavu neistinog sadržaja... Bilo kakvo sticanje koristi lekara iz njegovog lekarskog rada protivno je Kodeksu medicinske etike - piše u jednoj od mnogih prijava koje je Sud časti primio u vezi varaždinskog psihijatra.

“Nije dokaz”

U slučaj se umešao i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok. Njegovim joj je uticajem, ispričala je Petra Milković, lekar pretio. Gradonačelnik je to nazvao “patkom” i negirao da lekara poznaje imalo bolje od usputnog poznanstva. No, samo dan posle novinari su na uvid dobili dokumentaciju iz koje se vidi da je gradonačelnikova supruga, državna advokatica Anamarija Masten-Čehok, u septembru 2018. godine tražila i dobila izuzeće u kaznenom predmetu protiv psihijatra. Budući da Petru ne poznaje, dopis se odnosi na optuženog lekara.

Uprkos tome, gradonačelnik Ivan Čehok je dan nakon objave ovih dokumenata zatražio objavu demantija članka, uz tvrdnju da “to nema veze s istinom” i da “privatna korespondencija dvoje ljudi, od kojih jedno spominje gradonačelnika (što čini i stotine drugih ljudi), nije nikakav dokaz...” Izuzeće svoje supruge iz sudskog procesa komentariso je kao “stvar njene lične profesionalne savesti”. Lekar psihijatar juče je ujutru primao pacijente u Opštoj bolnici Varaždin.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.