TREBA DA PRESTANEMO DA PUŠTAMO BROJKE U MEDIJE SVAKOG DANA: Čuveni HRVATSKI naučnik tvrdi da KORONA polako nestaje
Mislim da bi bilo pametnije da imamo određena generalnija obaveštavanja javnosti, Foto: Printscreen/Youtube

koronavirus

TREBA DA PRESTANEMO DA PUŠTAMO BROJKE U MEDIJE SVAKOG DANA: Čuveni HRVATSKI naučnik tvrdi da KORONA polako nestaje

Da li je vreme da se vratimo normalnom životu?

Objavljeno:

BBC-jev urednik zdravstvene rubrike prošlog vikenda je objavio članak s naslovom: "Da li je vreme da se vratimo normalnom životu?" Pita se preteruju li mediji i vlade, s obzirom na to da broj pacijenata u bolnicama opada. Zaraženih je više, ali više je i testiranja, piše BBC.

BBC navodi niz primera poput onih da dnevno u Britaniji umre 30 muškaraca zbog raka prostate ili 30 žena od raka dojke, a od korone 10 dnevno, usprkos još uvek velikom broju zaraženih. Tako u Hrvatskoj na primer svaki dan od infarkta umre 27 ljudi, a od moždanog udara 16.

''Samo goli brojevi uistinu utiču na građane, na ljude i na njihovu psihu i mislim da se to može promeniti brzo i mislim da bi bilo pametnije da imamo određena generalnija obaveštavanja javnosti'', izjavio je za RTL naučnik Ivan Đikić.

I to tako da se izveštava o nedeljnim trendovima u određenim područjima, smatra Đikić. Brojke koje mnogi ističu kao ključne u smanjenju korona-panike su one o smrtnosti. U Hrvatskoj je u prva tri meseca epidemije, od marta do aprila otkriveno 2.200 zaraženih koronom, u istom razdoblju 100 preminulih. Od kraja aprila do danas 8.300 novozaraženih i 86 preminulih s koronom.

''Niz je činilaca za to, među njima i način širenja virusa i populacija koju virus momentalno zahvata, ali najvažnije je da smo mi kao društvo mnogo pripremljeniji na virus'', rekao je Đikić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.